De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan kondigde maandag aan dat het iconisch cultureel centrum aan het prachtig Istanbul’s Taksimplein zal worden omgebouwd tot een nieuw operahuis, dat volgens plan in het eerste kwartaal van 2019 zal worden geopend.

Erdoğan zei dat het nieuw Ataturk Cultureel Centrum (AKM), een van de meest “symbolische” locaties van Istanbul zal zijn. Nadat de president de vertragingen voor de bouw van het nieuw AKM-gebouw besprak, zei hij dat “Turkije vandaag in staat is om zaken te doen die 10 jaar geleden moesten gebeuren.”

Erdoğan trok een parallel tussen degenen die de Turkse strijd tegen terreur proberen te belemmeren en degenen die tegen de wederopbouw van het Ataturk Cultureel Centrum zijn. Hij zei dat deze twee groepen “dezelfde” zijn.

Geschiedenis

De president deelde mee dat het project zou worden uitgevoerd door Murat Tabanlioglu, de zoon van een van de eerste architecten van het gebouw, Hayati Tabanlioglu. Dit toont aan dat we “krachten uit onze geschiedenis” gebruiken, haalde hij aan.

Ataturk_Kultur_Merkezi_AKM

Het Ataturk Cultureel Centrum, dat door de Franse architect Auguste Perret voor het eerst als theatergebouw werd ontworpen, werd in 1946 gebouwd. Het gebouw werd in 1970 verwoest toen er tijdens een toneelstuk brand uitbrak. De heropening volgde in 1977.

Turkije registreerde het centrum in 1993 als “stedelijk beschermd gebied” en het werd in 1999 een beschermd cultureel monument.

In 2007 werd er in een rapport van de Turkse Universiteit van Sakarya vermeld dat het gebouw gerenoveerd moest worden.

De plannen voor de wederopbouw werden uiteindelijk door besluit van de Turkse rechtbank geschrapt. De aanbestedingen voor de wederopbouw, die door het ministerie van Cultuur werden uitgeschreven, werden in 2013 stopgezet.

2500 bezoekers

Het nieuw cultureel centrum zal plaats bieden aan zo’n 2.500 bezoekers. Ook zullen er volgens de president gigantische schermen worden opgehangen rondom het gebouw waarop mensen optredens kunnen volgen.

Erdoğan kondigde als laatste aan dat het Taksimplein volledig autovrij zal worden, waardoor het verkeer het Ataturk Cultureel Centrum niet meer zal kunnen bereiken.

Anadolu