Afgelopen zaterdag werd de eerste fabriek in Turkije geopend die mensachtige robots produceert. De fabriek is gesitueerd in de centraal gelegen provincie Konya.

AkınRobotics is een zogenaamde “humanoïde robotica”-fabriek en werd opgericht door het softwarebedrijf AkinSoft. De fabriek startte zopas met de massaproductie van de robots. Dit meldde de voorzitter van AkinSoft, Özgür Akın, op de inwijdingsceremonie. Op de ceremonie werden zowel werknemers als technologieliefhebbers verwelkomd.

Akın voegde hieraan toe dat geen enkele robotfabriek ter wereld al was begonnen met massaproductie.

Multifunctionele robots en stageplaatsen

De nieuwe generatie mensachtige robots – genaamd “Ada GH5” – zullen worden geprogrammeerd voor gebruik in winkelcentra, beurzen, luchthavens, ziekenhuizen en zelfs thuis, aldus Akın.

De robots zullen in staat zijn om te verwerken wat ze horen, te spreken, te ruiken en zelfs het internet te gebruiken. Daarbovenop zullen ze in staat zijn om gezichten te herkennen.

Professor Bayram Sade, de president van de KTA Karatay universiteit, zei dat de universiteit graag wil samenwerken met de fabriek en aan de projecten wil bijdragen via stagetrajecten.

Pionier

AkinSoft werd in 1995 opgericht. Het heeft ongeveer 2,000 partners in 28 landen en wordt beschouwd als een pionier binnen de softwarewereld in Turkije.

Sabah