Sfeerfoto: het Turkse dorpje Todurge

De 4500 jaar oude grottenwoningen in Centraal-Turkije van Sivas zullen hoogstwaarschijnlijk gerenoveerd moeten worden, om zo aftakeling van het complex te voorkomen. Terzelfdertijd hoopt men met de grote werken hier bezoekers te lokken.

Sfeerfoto: het Turkse dorpje Todurge

Het systeem van grotten, bestaand uit meerdere verdiepingen en het meest vergelijkbaar met onze moderne appartementsgebouwen, bevindt zich in het Turkse dorpje Todurge, in het Zara district van de stad Demiryurt.

Foto: Google maps

De bijna honderd grotten, uitgehouwen uit de steenmuur, bestaan vermoedelijk al sinds de steentijd. Op de muren van de grotten vonden archeologen religieuze tekeningen die dan weer afstammen uit de derde eeuw (V.C.).

Sfeerfoto: het Turkse dorpje Todurge

Toch wordt er tot vandaag geen conservatiewerk gedaan of onderzoek op de site. Onder andere door de impact van het weer en de ruwe omstandigheden in het gebied geraakten verschillende complexen en toegangen compleet bedolven door losstaand gesteente.

Sfeerfoto: het Turkse dorpje Todurge

Veel van de grotten werden dan ook gesloten wegens instabiliteit en loszittend gesteente en rotsblokken.

Grotten als speeltuin voor kinderen

Mehmet Bahattin Yilmaz, 72 jaar oud: “ Vroeger werden de grottencomplexen bijna beschouwd als een deel van het dorp, of een buurt van het dorp op zich. Vandaag zijn al heel wat van de oude complexen gesloten. Als kind vertoefde en speelde ik vaak in de grotten. Jammer genoeg verloren heel wat grotten door instortingen e.d. heel wat van hun diepte. We willen dat de mensen deze plek meer komen bezoeken, zodat de wereld ziet wat er aan de hand is. We willen dat er hier archeologisch werk gedaan wordt en stappen ondernomen worden de ruïnes te redden.”

De bewoners van Todurge hopen met andere woorden dat een grotere toestroom van toeristen de druk verhoogt op de regering betreffende de uitvoer van de restoratiewerken.

Sfeerfoto: het Turkse dorpje Todurge

Het Zara district, waar de grotten zich bevinden, ligt zo een 400 kilometer verwijderd van het noordoosten van Nevsehir, de site van de iconische grotten van Cappadocië.

Sfeerfoto: het Turkse dorpje Todurge
Sfeerfoto: het Turkse dorpje Todurge

Sabah