Foto: Ziyatdin Kassanov

Turkije zal het burgerschap verlenen aan meer dan 23,000 Meschetische Turken. Dit meldde een vertegenwoordiger van de Meschetische Turken zondag. De Meschetische Turken zijn een etnische groep die gedwongen werden om te migreren tijdens het Sovjettijdperk vanuit de Kaukasus.

Ziyatdin Kassanov loofde de Turkse beslissingen omtrent de Meschetisch-Turkse gemeenschap. Hij zei tijdens een interview met Anadolu op de derde Wereldunie van de Meschetische Turken (DATÜB) in de Kazachse stad Almaty dat de Meschetische Turken erg blij zijn. Kassanov vertelde dat meer dan 23,000 Mescheten die naar Turkije gemigreerd zijn en er al meer dan 10 jaar leven, geen burgerschaps- en werktoelatingen hebben kunnen krijgen, maar dat ze nu eindelijk het burgerschap zouden krijgen.

Het proces om de identiteitskaarten te leveren startte met een bevel van President Recep Tayyip Erdoğan, een kabinetsbeslissing en richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken de vorige maand.

Deportatie en sloppenwijken

Meschetische Turken, ook gekend als Ahıskaturken, werden vanuit de Georgische Meschhetiregio verbannen door de Sovjetleider Joseph Stalin in 1944. Ze werden ook gediscrimineerd en hun mensenrechten werden geschonden voor en na de deportatie door de Sovjets. De Mescheten die migreerden naar Oekraïne in 1990 settelden in sloppenwijken die gebruikt werden door seizoenarbeiders. De meerderheid van de Ahiskaturken in Oekraïne vluchtte tijdens het conflict tussen de Oekraïense strijdmachten en de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Turkije heeft vrijwillig duizenden Mescheten geaccepteerd en het burgerschap aan 585 verleend. Volgens Kassanov leven bijna 80,000 Ahiskaturken in Turkije.

Sabah