De gemeente van Istanbul (IBB) heeft 140 vrachtwagens aan afval opgehaald uit de zee in het kader van haar project om het milieu schoner te maken. Daarmee wil men de toenemende vervuiling van het milieu aanpakken.

Het project werd uitgevoerd door het Departement voor Milieubescherming en Controle en door het vooraanstaande afvalbedrijf ISTAC. Lokaal gemaakte zeevoertuigen en -afvalbakken werden gebruikt voor de schoonmaak.

Teams bestaande uit kapiteins, schippers en machinisten hebben succesvol afval en vuilnis geruimd in een gebied van 5 miljoen vierkante meter rondom Istanbul.

Afgelopen jaar recycleerde de IBB 700 miljoen ton aan afval en produceerde 400 miljoen kilowatturen aan energie. Afval uit de 39 districten van Istanbul wordt regelmatig opgehaald en gebracht naar de vuilnissite van de gemeente waar het gesorteerd wordt. Eenmaal het afval gesorteerd is, wordt het ofwel omgezet in energie ofwel gerecycleerd als grondstoffen.

Bosporus

Om de schade aan het milieu te beperken, vooral in de Bosporus, de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn (Halic), worden schoonmaakdiensten en machines ingezet.

De recyclagedrift van Turkije heeft op 15 maanden tijd 30 miljoen bomen gered volgens de Ondersecretaris van het Ministerie van Milieu, Mustafa Ozturk. Hij zei dat meer dan 1,7 miljoen ton aan afvalpapier en karton werd gerecycleerd in het afgelopen jaar en de eerste drie maanden van 2018.

De IBB organiseert seminaries in heel de stad en in scholen om het belang van milieuschoonmaak te belichten.

In de afgelopen jaren heeft Turkije een prioriteit gemaakt van afvalverwerking wegens zorgen over een toenemende vervuiling van het milieu. Gemeenten verbeteren hun afvalverwerkingssystemen aangezien het ophalen van afval hun verantwoordelijkheid is.

Sabah

T.A.