De Turkse export van thee heeft de kaap van 5,715 miljoen dollar (4,865 miljoen euro) gehaald in de eerste acht maanden van 2018. Duitsland voert het meeste Turkse thee in volgens gegevens van de Exportvereniging van de Oostelijke Zwarte Zee (DKIB).

De gegevens tonen dat 439 ton thee werd uitgevoerd naar 96 landen met Duitsland als grootste koper van 128 ton. Daar bedragen de winsten 770.000 dollar.

Meer dan 633.000 dollar aan thee werd verkocht aan Noord-Cyprus, de tweede grootste koper van Turkse thee, en 576.000 dollar aan thee werd verscheept naar de Verenigde Staten.

Saban Turgut, vicevoorzitter van DKIB, zei dat Turkse thee het belangrijkste landbouwproduct is voor de Turkse export daar het veel winsten oplevert.

Turgut zei ook dat ze vooral tevreden zijn over de hoeveelheid van de uitvoer en de reclame die ze wereldwijd maken voor het product.

Volgens Turgut is de hoge vraag naar Turkse thee, inclusief witte thee, een gevolg van de toename van het toerisme naar Turkije.

“Door de toename van Arabische toeristen in het Zwarte Zeegebied, is er een aanzienlijke vraag voor thee vanuit de Midden-Oosterse landen,” zei hij.

Men onderzoekt ook manieren om verschillende soorten thee te ontwikkelen, zei hij.

Er is een toename in het aantal eet- en drinkfestivals in Turkije. Thee is het belangrijkste deel van het dagdagelijkse leven in Turkije en is al eeuwenlang een onmisbaar deel van de Turkse gastronomische cultuur.

Theehoofdstad van Turkije

De Ottomanen kwamen 140 jaar geleden in contact met thee. Tijdens het bewind van Abdulhamid II werd overal in het rijk thee gekweekt, van Bursa tot Aleppo en van Aydin tot Erzurum. In de meeste steden was de kweek van thee geen succes door het ongunstig klimaat. Het werd echter snel duidelijk dat het Zwarte Zeegebied zeer gunstig was om de plant te cultiveren en in 1947 werd de eerste theefabriek in Turkije geopend in Rize, de theehoofdstad van Turkije.

Sabah

T.A.