De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, zei op 4 oktober dat het misbruik van religie “een belangrijk obstakel vormt voor de wereldvrede, de veiligheid van de samenleving en de innerlijke vrede van het individu.”

De opmerkingen van Ihmamoğlu kwamen op een moment dat critici wijzen op het toenemende misbruik van religie door de regerende AKP en president Erdoğan als hun politieke wapen tegen de oppositie, vooral tijdens de verkiezingscampagnes.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), hield op 4 oktober een bijeenkomst met religieus personeel dat dienst heeft in de stad, als onderdeel van de Week van de Moskeeën en Religieuze Ambtenaren van 1-7 oktober.

Van de 3.574 religieuze personeelsleden aan wie de gemeente Istanbul een uitnodiging heeft gestuurd, hebben ongeveer 700 personeelsleden deelgenomen aan de bijeenkomst.

İmamoğlu hield een toespraak op het evenement, waarin hij zei dat “het misbruik van religie, helaas, een belangrijk obstakel vormt voor de wereldvrede, de maatschappelijke veiligheid en de innerlijke vrede van individuen”.

Hij zei dat een opvatting van religie waarin religieuze diensten zonder enige oprechtheid worden uitgevoerd, dit misbruik bestendigt.

İmamoğlu zei dat het op dit punt is dat religieus personeel een zeer belangrijke verantwoordelijkheid op zich neemt.

“Een opvatting van religie die het geloof beschouwt alsof het bestaat uit religieuze diensten die worden uitgevoerd zonder na te denken over hun betekenis en waarde en zonder ze te voelen, verergert dit beeld,” zei hij.

“Wanneer we onszelf boven anderen gaan zien, zou het pad dat voor ons ligt ons alleen maar naar vijandigheid en conflicten voeren. Zij die vervuld zijn van arrogantie zouden niet alleen zichzelf en hun omgeving schade berokkenen, maar ook het geloof en de waarden die zij vertegenwoordigen,” zei hij.

Critici wijzen op het “extreme gebruik en misbruik van religie” door de regerende AKP en Erdoğan als hun politieke wapen tegen de oppositie, vooral tijdens de verkiezingscampagnes.

Het is een gebruikelijke poging van Erdoğan om de oppositie als “onislamitisch” te bestempelen, om de kloof in de Turkse samenleving te vergroten en stemmen te trekken.

Het is bekend dat Erdoğan de CHP vanaf het begin van de republiek heeft afgeschilderd als een vijand van Istanbul.

Vorige maand begon Erdoğan het nieuwe gerechtelijke jaar met het bidden van het hoofd van het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet), Ali Erbaş.

Erdogans stap zou zijn ingegeven door politieke overwegingen om zijn macht verder te consolideren.

Het toenemende optreden van Erbaş met Erdoğan komt ondanks de Turkse grondwet die zegt dat de Diyanet moet handelen volgens de principes van het secularisme, zonder politieke standpunten te verkondigen.

Bron: Hürriyet