Lichtstrepen zijn te zien wanneer het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome raketten onderschept die vanuit de Gazastrook in de richting van Israël worden afgevuurd, gezien vanuit Ashkelon, Israël, op dinsdag

Een pijpleiding die toebehoort aan een Israëlisch staatsenergiebedrijf werd getroffen in een raketaanval toen Iron Dome er niet in slaagde het projectiel te onderscheppen, meldde Reuters op basis van een Israëlische regeringsfunctionaris en een functionaris uit de energiesector.

Videobeelden uitgezonden door Channel 12 toonden vlammen die opstegen uit wat een groot brandstofvat leek te zijn in de buurt van de Israëlische stad Ashkelon aan de Middellandse Zee, ten zuiden van Tel Aviv.

De werkzaamheden in een elektriciteitscentrale in Ashkelon werden niet onderbroken, aldus Channel 13 TV.

Eerder op dezelfde dag steeg het dodental van Palestijnse burgers die gedood werden bij Israëlische luchtaanvallen op de geblokkeerde Gazastrook tot ten minste 28, waaronder kinderen, te midden van een escalatie aangewakkerd door gewelddadige onrust in Jeruzalems brandpunt Al-Aqsa Moskee compound.

10 kinderen en een vrouw werden gedood in de geblokkeerde Gazastrook die gecontroleerd wordt door Hamas en 152 mensen werden er gewond, zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Twee Israëlische vrouwen werden ook gedood door raketten afgevuurd vanuit Gaza als reactie op recente Israëlische agressie in de zwaar bestookte kuststad Ashkelon, net ten noorden van Gaza, zei de hulpdienst Magen David Adom. Het plaatselijke Barzilai medisch centrum zei dat het 70 gewonden behandelde.

De Qassem Brigades van Hamas hadden gezworen om de stad “in de hel” te veranderen. Ze vuurden een intense volley af en beweerden 137 raketten te hebben afgevuurd op Ashkelon en het nabijgelegen Ashdod binnen slechts vijf minuten.

Dinsdag werd de stad opnieuw opgeschrikt door luide dreunen, toen een raket een gapend gat had geslagen in de zijkant van een flatgebouw, aldus een verslaggever van Agence France-Presse (AFP).

Meer dan 90% van de recente raketten uit Gaza werden naar verluidt onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem, zei de Israëlische legerwoordvoerder Jonathan Conricus eerder.

Israëlische gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters hebben meer dan 130 aanvallen uitgevoerd op militaire doelen in de enclave, zei Conricus.

Israëlische functionarissen zeiden dat ze 15 Hamas-commandanten hebben gedood, terwijl de Palestijnse groepering bevestigde dat twee van haar hooggeplaatste figuren ook werden gedood.

De spanningen in Jeruzalem zijn opgelaaid tot de ergste ongeregeldheden van de stad sinds 2017 in de dagen sinds de Israëlische oproerpolitie op de laatste vrijdag van de islamitische heilige vastenmaand Ramadan in botsing kwam met grote menigten Palestijnen.

Nachtelijke onrust sindsdien op de Al-Aqsa compound in bezet Oost-Jeruzalem heeft meer dan 700 Palestijnen gewond achtergelaten, wat internationale oproepen tot de-escalatie en scherpe reprimandes uit de hele moslimwereld heeft getrokken.

Hamas had Israël maandag gewaarschuwd om al zijn troepen terug te trekken uit het moskeecomplex en de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah, waar de dreigende gedwongen uitzetting van Palestijnse families woedende protesten heeft aangewakkerd.

Sirenes loeiden door Jeruzalem net na de door Hamas gestelde deadline van 15.00 uur GMT toen mensen in de stad, waaronder wetgevers in de Knesset, voor het eerst sinds het Gazaconflict van 2014 naar bunkers vluchtten.

Rode lijn overschreden

Premier Benjamin Netanyahu zei dat Hamas “een rode lijn had overschreden” door Jeruzalem als doelwit te kiezen en zwoer dat de Joodse staat “met geweld zou reageren.”

De Qassam Brigades van Hamas zeiden: “Dit is een boodschap die de vijand goed moet begrijpen: als jullie reageren zullen wij reageren, en als jullie escaleren zullen wij escaleren.”

Verschillende eigendommen in Israël zijn beschadigd door raketten, waaronder een appartement in de zuidelijke stad Ashkelon, en een huis in Beit Nekofa, ten westen van centraal Jeruzalem.

Een Israëlische Arabier stierf aan schotwonden bij botsingen met Israëlische Joden in de centrale stad Lod, zei de politie maandag, zonder details te verstrekken.

Bron: Sabah