Facebook heeft het Israëlisch hackbedrijf NSO Group dinsdag voor de rechtbank gesleept. Het “technologiebedrijf” dat zich focust op cyberintelligentie zou gegevens hebben gehackt van zo’n 1.400 Whatsapp gebruikers waaronder diplomaten, politieke dissidenten, journalisten en hogere overheidsambtenaren.

Volgens Facebook is het proces dat in San Francisco werd aangespannen de allereerste gerechtelijke actie van zulke aard. NSO wordt beschuldigd van “het faciliteren van overheids-hackings” in 20 verschillende landen. Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein waren de enige landen die werden geïdentificeerd.

Facebook zegt dat NSO Group meerdere wetten heeft overtreden, waaronder de Amerikaanse Computer Fraud and Abuse Act. De Israëli’s sloegen erin om via de belfunctie van WhatsApp, spyware te installeren op de telefoontoestellen van de slachtoffers.

“Minstens 100 mensenrechtenactivisten en journalisten van over de hele wereld waren het doelwit,” schreef WhatsApp-baas, Will Cathcart, in een artikel dat werd gepubliceerd door The Washington Post.

Facebook ontdekte dat de hackers gebruik maakten van servers en internethosting-diensten die eerder geassocieerd werden met NSO Group.

WhatsApp is met ongeveer 1,5 miljard gebruikers in 180 landen, de populairste berichtendienst op smartphones en computers.

Sabah

O.A.