Kerstmis komt vroeg voor vrouwen in Burdur

De bevolking van de provincie Burdur, in het westen van Turkije, baadt al in Kerstsfeer, maar op een speciale manier. Zo’n 300 vrouwen zijn hard aan het werk om ten minste 650.000 Kerstkransen te maken. Die worden uitgevoerd naar onder andere Engeland, België, Duitsland, Spanje, Nederland en waarschijnlijk ook de Verenigde Staten.

“Tot dusver zijn er 50 vrachtwagens vertrokken, die elk 90.000 Kerstkransen vervoeren. Elk jaar exporteren we ongeveer 650.000 kransen. Dat komt overeen met een exportvolume van 1,5 miljoen euro,” zegt exporteur Adnan Aksoy in een interview met Hürriyet.

20 jaar geleden begon men in de naburige provincie Antalya met het produceren van Kerstdecoratie, zegt Aksoy.

De vrouwen in het district Bucak verdienen er zo’n 100 tot 150 lira ($17,5 tot $26) per werkdag mee. Op zo’n dag maken ze gewoonlijk een 30-tal kransen.

“Er zijn vrouwen die wel 50 tot 60 kransen per dag maken. In het proces werken we samen met de dienst Bosbeheer.” De mannen gaan het nodige hout sprokkelen in de omringende bossen en vervolgens maken de vrouwen thuis de kransen, verduidelijkt hij.

“Dit jaar hebben we voor het eerst ook een vraag gekregen uit de VS. We hebben ook al stalen gestuurd naar de Malediven en de Seychellen en we voeren voor het eerst uit naar Japan.”

In elke krans zitten takjes verwerkt van 15 verschillende planten, zoals rodebessenstruik, vuurdoorn, rozenbottel, eucalyptus, gele kornoelje, haagdoorn, Griekse aardbei, Perzische sering, dadelpalm, mediterrane doornstruik, klimop en sierpeper.

Ook afgevallen takken en bladeren uit het bos worden gebruikt, zoals dennentakken, dennenappels en takken van de cypres.

Productieseizoen duurt vier maanden

Dit jaar rekent Turkije op minstens $10 miljoen (8,9 miljoen euro) inkomsten uit de export van Kerstkransen.

Meestal beginnen de bestellingen binnen te lopen in augustus, en de huisvrouwen uit de streek blijven doorwerken tot de eerste week van december.

Sinds de jaren 1990 is de kransenindustrie een belangrijke bron van inkomsten voor Antalya. De kransen uit de Middellandse-Zeeprovincie worden uitgevoerd naar meer dan 20 landen, waaronder Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Slovenië, Japan, Canada en China.

In Turkije, waar de meerderheid islamitisch is, wordt Kerstmis enkel gevierd door kleine christelijke minderheden, zoals de Armeniërs, de Grieken en de Assyriërs.

Maar Nieuwjaar wordt wel uitbundig gevierd, vooral in de grootsteden.

In het land ligt ook de Sint-Nicolaaskerk, ook bekend als de kerk van de kerstman.

Algemeen wordt aangenomen dat Sint-Nicolaas in de vierde eeuw in Turkije heeft geleefd, in de streek rond Demre in de provincie Antalya. Zo’n twee eeuwen later werd een kerk voor hem gebouwd, waar zijn graftombe in ondergebracht werd.

Bron: Hürriyet

S.V.R.