Foto: Isaac Herzog en Erdogan

Israël en Turkije hebben besloten de diplomatieke banden volledig te herstellen en zullen ambassadeurs naar elkaars land terugsturen na een gestage verbetering van de betrekkingen, aldus het kabinet van de Israëlische premier Yair Lapid op 17 augustus.

Israël en Turkije hebben besloten om de volledige diplomatieke banden te herstellen en zullen ambassadeurs naar elkaars land laten terugkeren na een gestage verbetering van de betrekkingen, zei het kantoor van de Israëlische premier Yair Lapid op 17 augustus.

“Het opwaarderen van de betrekkingen zal bijdragen tot het verdiepen van de banden tussen de twee volkeren, het uitbreiden van de economische, commerciële en culturele banden, en het versterken van de regionale stabiliteit,” aldus de verklaring.

Israël en Turkije herstellen de volledige diplomatieke betrekkingen, zo kondigde de Israëlische premier Yair Lapid woensdag in een verklaring aan. De twee landen zullen nu ambassadeurs uitwisselen.

Het besluit komt na het bezoek van Lapid aan Ankara en zijn ontmoetingen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, en zijn gesprek met president Recep Tayyib Erdogan.

“In het licht van de positieve ontwikkelingen in de betrekkingen tussen Israël en Turkije in het afgelopen jaar, hebben de twee landen besloten om terug te keren naar een volledige diplomatieke vertegenwoordiging,” aldus de verklaring.

“De vernieuwing van de betrekkingen met Turkije is een belangrijke troef voor de regionale stabiliteit en een zeer belangrijke economische troef voor de burgers van Israël. We zullen blijven handelen en de internationale status van Israël in de wereld versterken,” voegde Lapid eraan toe.

De Israëlische ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Oshfiz sprak dinsdag met de Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken Sadat Unal en “de twee sloten de zaak af”, aldus de verklaring.

De ambtenaren besloten om het niveau van de betrekkingen tussen de twee landen te verhogen tot volledige diplomatieke vertegenwoordiging en om de ambassadeurs en consuls-generaal terug te sturen.

Eerste bezoek

De ontwikkeling komt vier maanden nadat de Israëlische president Isaac Herzog Erdogan bezocht in Ankara, in het eerste bezoek van een Israëlisch staatshoofd aan Turkije sinds 2008.

De betrekkingen tussen de twee partijen zijn gespannen sinds 2018, toen Israëlische troepen tientallen Palestijnen doodden die deelnamen aan de Grote Mars van de Terugkeerprotesten in Gaza, omdat de demonstranten de uitvoering van het recht op terugkeer van de vluchtelingen eisten en een einde aan het verlammende 11-jarige beleg op Gaza.

Turkije riep al zijn diplomaten terug en beval de gezant van Israël het land uit te gaan.

Bron: Turkse media