Meltem (24)

Bij een mislukte start van een paraglide-vlucht in Muğla is maandag een Nederlandse toerist zwaargewond geraakt.

De 24-jarige vrouw uit Soest ligt met botbreuken in een Turks ziekenhuis en wacht op repatriëring naar Nederland.

“Het is nog maar de vraag of mijn schoonzusje straks weer fatsoenlijk kan lopen. Ze moet zo snel mogelijk naar Nederland”, zegt familielid Eda Kilic tegen de Nederlandse site.

De 24-jarige Meltem begon maandag samen met een paraglidingpiloot aan een tandemvlucht vanaf een populaire startplek van de bijna 2000 meter hoge berg Babadağ.

Dat gebeurde precies tegelijkertijd met een andere piloot en een passagier. Vrijwel meteen na het opstijgen kwamen de twee piloten met elkaar in botsing en raakten de parachutes verstrikt.

Op beelden (zie onderaan) is te zien hoe de piloten met hun passagiers naar beneden storten en met een smak onder de landingsbaan terechtkomen.

“Ik zag mijn schoonzusje vallen en dacht dat ze er geweest was. Ik wist op dat moment niet dat er een soort berm onder de baan zat”, zegt haar schoonzus Eda Kilic.

“Ik ging samen met mijn tante schreeuwend naar beneden om te kijken of ze nog oké was. We zagen toen vier mensen op de grond liggen, waarvan een Chinese toerist er het ergst aan toe was.”

Voor haar kwam met spoed een ambulance ter plaatse die het slachtoffer met loeiende sirenes naar het ziekenhuis bracht.

Volgens de familie moest Meltem ‘schreeuwend van de pijn’ een half uur wachten op haar ambulance.

Geen vertrouwen

Het is volgens Eda nog maar de vraag of ze er weer helemaal bovenop komt. “Iedere seconde telt, en wat het zo beangstigend maakt is dat wij geen enkel vertrouwen hebben in het ziekenhuis.

Meltem heeft urenlang pijn moeten lijden omdat de artsen haar niet aan het infuus wilden leggen en ook geen pijnstillers wilden geven.”

Om Meltem zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen, schakelde de familie de hulp in van Menzis, haar zorgverzekeraar.

“We hebben de hele nacht en ochtend aan de telefoon gehangen, maar we kregen maar geen gehoor. Onze gesprekken werden weggedrukt en we werden van het kastje naar de muur gestuurd. We komen echt hulp te kort en voelen ons in de steek gelaten door Menzis. Ze horen er voor ons te zijn en we vinden dat ze ons moeten helpen met het transport naar Nederland.”

Menzis vindt het ‘heel tragisch’ dat een van haar verzekerden betrokken is geraakt bij het ernstige paraglide-ongeluk.

“We vinden het uitermate vervelend dat de bereikbaarheid van de Alarmcentrale niet is geweest wat het zou moeten zijn”, reageert woordvoerder Carien Ponsen op de kritiek van de familie.

“Nederland is massaal op vakantie en het regent telefoontjes bij de Alarmcentrale, meer dan in 2019, voor de COVID-periode dus.”

‘We voelen ons vernederd’

“We hebben ook niet de financiële middelen om hier de komende maanden te verblijven. We voelen ons vernederd en doen al dagenlang geen oog dicht. Het gaat hier om het leven van een 24-jarig meisje! Het is verschrikkelijk dat we door ons eigen land nu in de steek worden gelate”, stamelt Eda.

Menzis benadrukt dat spoedzorg in het buitenland vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Voor verzekerden die daarnaast ook een aanvullende verzekering hebben, geldt dat deze spoedeisende zorg in het buitenland tot kostprijs vergoed wordt.

Vanuit de basisverzekering hebben verzekerden recht op vergoeding van vervoer naar de dichtstbijzijnde zorgaanbieder waar de zorg kan worden geleverd die nodig is.

De familie vreest ondertussen dat ze vele tienduizenden euro’s kwijt zullen zijn. “We hopen met heel ons hart dat Menzis met ons mee durft te denken.”

Bron: Nederlandse media