Kemal Gümüş is een journalist van de Turkse daily Star. Hij zei op 23 november dat hij uit Israël gedeporteerd werd omdat hij een van de passagiers was van de “Mavi Marmara”-vloot richting Gaza in 2010. Deze vloot werd overvallen door Israëlische troepen.

Tirannieke aanhouding

“Ik word uit Tel Aviv gedeporteerd, waar ik naartoe kwam om naar Jeruzalem te gaan. De reden voor de deportatie is dat ik een passagier van de Mavi Marmara was,” aldus Gümüş in een tweet.

“De tirannieke aanhouding in Israël is eindelijk tot een einde gekomen. Ik keer nu terug naar Istanbul met Turkish Airlines nadat ik 6 uur lang vastgehouden werd. Bovendien was ik er getuige van dat de Mavi Marara, wat de aanleiding voor mijn deportatie was, een diepe wonde opende in het hart van het Zionisme dat nooit meer zal helen.”

10 activisten gedood

De diplomatische relaties tussen Turkije en Israël werden geschorst in 2010 nadat Israëlische troepen een vloot hulpschepen overvielen die de blokkade rond Gaza probeerden te doorbreken. De vloot werd geleid door de Mavi Marmara. Tijdens de overval werden 10 activisten aan boord gedood.

Ankara en Tel Aviv tekenden op 28 juni 2016 een overeenkomst om de banden tussen beide landen te normaliseren, na zes jaar aan gespannen relaties.

Hurriyet