Brussel – Morgen verzamelen de Europese regeringsleiders zich weer in het Brusselse om er verder te onderhandelen over het vluchtelingenakkoord dat op 8 maart werd afgesloten met Turkije. Op dat akkoord komt veel kritiek, zo ook van Europees fractieleider voor Open Vld, Guy Verhofstadt. “Met dit akoord legt de EU haar sleutels in handen van sultan Erdogan”, zegt hij aan Le Soir.

In het voorlopige akkoord dat Europa afsloot met Turkije over de vluchtelingencrisis staat dat Turkije voor elke bootvluchteling die het terugneemt van Griekenland, een kwetsbare vluchteling mag hervestigen in Europa. Om de opvang van vluchtelingen vlot te laten verlopen, zou Turkije bovendien 6 miljard euro krijgen, evenals soepeler visaregelingen voor zijn burgers en nieuwe gesprekken over een toekomstig EU-lidmaatschap.Een beetje te veel van het goede volgens Open Vld-fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt.

“Met deze regeling legt Europa haar sleutels volledig in handen van sultan Erdogan”, zo zegt hij.

En dat kan volgens hem niet de bedoeling zijn. “Het is niet aan Turkije om te beslissen wie er toegang krijgt tot de EU en wie niet.” Voor Verhofstadt is het voor Europa dan ook absolute prioriteit zelf de bewaking aan haar buitengrenzen hoog te houden.

‘Een collectieve uitwijzing van Europese asielzoekers naar Turkije is onmogelijk, omdat het land niet voldoen aan de voorschriften uit de Conventie van Genève’

Guy Verhofstadt, Europarlementslid

Dit artikel verscheen eerder op: http://www.hln.be/hln/nl/34662/Vluchtelingencrisis/article/detail/2649509/2016/03/17/Verhofstadt-Het-is-niet-aan-Turkije-om-te-beslissen-wie-EU-binnenkomt.dhtml