Iran zei dinsdag dat het nieuwe leger van 30,000 man in Syrie “de vlammen van de oorlog zal aanwakkeren”. Ze bootsen hiermee de reacties na van Turkije en Rusland op het plan van de VS, die het leger steunen.

Assad wil nieuwe troepen YPG verpletteren

Zondag zei de VS-coalitie dat ze met de Syrische Democratische Strijdkrachten samenwerken om een leger op te starten dat langs de grenzen van Irak en Turkije zal opereren, alsook in Syrië. De SDF wordt geleid door de zusterbeweging van de PKK in Syrië, de Democratische Uniepartij (PYD), en diens gewapende Volksbeschermingseenheden (YPG).

Het Assad-regime beloofde de nieuwe strijdmacht te verpletteren en de Amerikaanse troepen uit Syrië te drijven. Rusland, de sterke bondgenoot van Syrië, noemde de plannen een plot om Syrië onstabiel te maken en te verdelen. Ze zeggen dat het de bedoeling is om Syrië onder de controle van de VS te krijgen. Turkije noemt het nieuwe leger een “terroristenleger”.

Iran steunt Assad en veroordeelt de “Amerikaanse inmenging”

Bahram Qasemi, de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat een dergelijke strijdmacht de spanningen in Syrië zal vergroten. Iran steunt Assad in de bijna 7-jarige burgeroorlog tegen rebellen en de militanten van Daesh. Ze zenden wapens en soldaten om het regime te helpen.

“De Amerikaanse aankondiging van een nieuw grensleger in Syrië is een duidelijke inmenging in de interne zaken van het land”, aldus Qasemi.

Qasemi spoort ook alle Amerikaanse troepen in Syrië aan om het land meteen te verlaten.

Veroordelingen van Erdoğan en Rusland

President Recep Tayyip Erdoğan zei maandag dat het Turkse leger weldra een operatie zal starten in Noord-Syrië om Afrin en Manbij van YPG-terroristen te bevrijden. Hij berispt de VS omdat ze hun “strategische partner” te verraden door met terroristische organisaties samen te werken.

De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov veroordeelde de beslissing eveneens op maandag. Hij zei dat de zone die door de YPG wordt gecontroleerd, een bedreiging kan vormen voor de territoriale integriteit van Syrië.

De VS is het hoofd van een internationale coalitie die sinds 2014 luchtaanvallen en speciale grondeenheden inzet om Daeshterroristen in Syrië te bevechten. Ze hebben zo´n 2,000 troepen op de grond in het land.

Sabah