Foto: Beelden van het toeristenoord in Duhok dat het 'doelwit' was van dodelijke beschietingen

Khamis al Khanjar, die aan het hoofd staat van het wetgevende blok met de meeste soennitische wetgevers, zei dat de terroristische maffia in de regio de aanslag van woensdag heeft uitgevoerd.

En dat met de steun van de PKK, waarbij negen mensen om het leven kwamen.

Terroristische organisaties, waaronder de PKK, zijn verantwoordelijk voor een dodelijke aanslag die eerder deze week burgers trof in de Noord-Iraakse provincie Duhok, heeft de voorzitter van de grootste soennitische coalitie van het land gezegd.

Op sociale media eiste Khamis al Khanjar, hoofd van het soennitische blok al Siyadeh in het parlement, dat de regering serieuze actie onderneemt tegen de PKK en verschillende lokale gewapende milities aan de grens met Turkije.

Al Khanjar, die aan het hoofd staat van het wetgevende blok met de meeste soennitische wetgevers, zei dat de terroristische maffia in de regio woensdag met steun van de PKK een aanslag heeft gepleegd waarbij negen mensen om het leven zijn gekomen.

In haar meer dan 35 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst – verantwoordelijk voor de dood van ten minste 40.000 mensen, waaronder vrouwen, kinderen en baby’s.

Al Khanjar drong er bij het publiek op aan zich te verenigen tegen terreurgroepen en betreurde het dat de regering zo weinig doet tegen terroristen.

Bij de aanslag in het Zakho-district op woensdag werden negen mensen gedood en raakten er 23 gewond.

Turkse veiligheidsbronnen hebben berichten “ter ondersteuning van” de PKK verworpen, waarin wordt beweerd dat de burgers om het leven zijn gekomen door “beschietingen” door Turkse troepen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land heeft na het incident een verklaring afgelegd waarin het de Iraakse regeringsfunctionarissen vraagt geen verklaringen over de aanval af te leggen “onder invloed van retoriek en propaganda” van de terreurorganisatie PKK.

“Wij nodigen de Iraakse regeringsfunctionarissen uit om mee te werken aan het aan het licht brengen van de werkelijke daders van dit tragische incident”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat Turkije tegen alle aanvallen op burgers is: “Turkije voert zijn strijd tegen het terrorisme uit in overeenstemming met het internationale recht, met de grootst mogelijke gevoeligheid voor de bescherming van burgers, civiele infrastructuur, historische en culturele eigendommen en het milieu”.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat Ankara geen rol had in de aanval.

Bron: TRT