De Turkse regeringsgezinde columnist Cem Küçük heeft actrice Birce Akalay heimelijk bedreigd vanwege haar kritiek op de economische situatie in het land.

“Mevrouw Birce, degenen die zich in de afgelopen 20 jaar zo hebben uitgelaten, zijn ofwel gevangengezet of gevlucht, ofwel hun carrière is voorbij”, zei Küçük.

Cem Küçük, een journalist die president Recep Tayyip Erdoğan een warm hart toedraagt, heeft het gemunt op actrice Birce Akalay nadat deze de onstuitbare duik van de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar aan de kaak had gesteld.

“Birce Akalay kijkt naar de sociale media, hoort wat er gezegd wordt, en zegt dat de regering zeker weg zal gaan [de komende verkiezingen verliezen]. Mevrouw Birce, degenen die in de afgelopen 20 jaar zo hebben gesproken, zijn ofwel in de gevangenis beland of gevlucht of hun carrière is voorbij,” schreef Küçük in zijn column in de krant Türkiye.

“Mevrouw Birce, er was eens [acteur] Mehmet Ali Alobora. Hij had gezegd dat bomen een excuus waren bij de Gezi [Park protesten]. Ik denk dat hij nu in Londen is.”

“Je moet niet zo zeker zijn. Het is beter om voorzichtig te zijn…Het is duidelijk dat we deze dreigementen [verwijzend naar Birce’s kritiek] zullen horen tot aan de verkiezingen. Daarna zal de beslissing door de mensen bij de stembus worden genomen,” zei Küçük.

Küçük’s opmerkingen kwamen na Akalay’s reactie tegen de verdieping van de economische crisis en de sterke depreciatie van de lira die leidt tot de stijgende inflatie.

In een Instagram post, schreef Akalay: “Ik heb het gehad. De waarde van onze arbeid, ons geld hebben hun waarde totaal verloren.”

“Onze arbeiders, onze mensen zijn miserabel geworden. Maar sommige mensen blijven eten en verkopen het land op een onbevredigde manier. Met de hoop dat we de dagen zullen zien wanneer u terechtstaat, en we zullen ze zien.”

In heel Turkije klagen burgers over stijgende kosten van levensonderhoud en stagnerende lonen nu het land de ergste economische crisis in decennia doormaakt, met een jaarlijkse inflatie van 78,62 procent, de hoogste sinds Erdoğan twee decennia geleden aan de macht kwam.

Onafhankelijke economen zeggen dat het werkelijke inflatiecijfer waarschijnlijk twee keer zo hoog is als de officiële cijfers.

Bron: Turkse media