Het Irakees parlement stemde op 1 april tegen de beslissing van de provinciale raad van Kirkuk om de vlag van de Regionale Overheid van Koerdistan (KRG) op te laten naast de Irakese vlag in de betwiste olierijke stad Kirkuk.

Koerdische wetgevers boycotten de parlementaire zitting en de wetgevers stemden om de KRG-vlag van alle overheidsgebouwen in Kirkuk af te halen.

Foto: Google Maps

“We hebben de parlementaire zitting verlaten nadat spanningen uitbraken over de beslissing van de Koerdische vlag”, zei Koerdisch wetgever in het Iraaks parlement, Bakhtyar Shawais.

Sprekende met NRT, zei een ander Koerdisch parlementslid Shwan Dawdy dat de parlementaire beslissing de beslissing van de Koerdische raad om de KRG-vlag niet naast de Iraakse vlag te hijsen, niet zou beïnvloeden aangezien “het slechts een maatregel is en geen wetsvoorstel”.

Enkel Iraakse vlag

Leden van de provinciale raad van Kirkuk stemden op 28 maart voor het hijsen van de KRG-vlag boven alle officiële gebouwen gedurende een samenkomst die geboycot werd door Turkmenen en Arabieren.

Gedurende de bijeenkomst benadrukte de Irakese overheid dat enkel de vlag van Irak zou moeten gehesen worden op overheidsgebouwen in de provincie.

Het goedgekeurde wetsvoorstel door het Irakeese parlement werd verzocht door Turkmenen uit Kirkuk die tegen het hijsen van de KRG-vlag waren.

Langlopend geschil

Turkije waarschuwde op 29 maart tegen “unilaterale stappen” nadat de raad van Kirkuk had gestemd en zei dat het tegen het hijsen van de vlag was omdat het geen verandering in de samenstelling van Kirkuk wil aanmoedigen, waar ook Turmenen wonen.

Kirkuk is het onderwerp van een langlopend geschil, over land in het noorden, dat de KRG-overheden willen incorporeren in hun autonome regio, terwijl de federale overheid in Bagdad er tegen is.

In Kirkuk wonen verschillende religieuze en etnische gemeenschappen, sommigen daarvan – vooral Arabieren en Turkmenen – willen niet dat de provincie onder permanente Koerdische controle valt.

Hurriyet