Iraakse minister van Defensie

Turkije heeft een goede reden voor zijn militaire invallen op Iraaks grondgebied om de PKK te achtervolgen, zei de Iraakse minister van Defensie maandag.

“Wat Turkije doet, wordt inbreuken genoemd, en deze inbreuken zijn gerechtvaardigd,” zei Jouma Anad tijdens het Rafidain Center for Dialogue (RCD) forum in Bagdad.

“Ze hebben een organisatie genaamd PKK en die is aanwezig in Noord-Irak.”

“De PKK is niet Irakees. Het is een Turks, een Turkse organisatie die gebruik maakte van de geografie en Irak binnendrong,” zei Anad.

“Als onze situatie normaal was en we niet de problemen hadden die we nu hebben en ISIS overblijfselen, dan zouden we de PKK eerst verdrijven, voordat we met de Turken botsen en problemen maken met een buurman.”

“Ik ben niet tegen hen [de PKK] en zeg ook niet dat ze geen zaak hebben, maar ze moeten niet op ons land komen vechten. Laat ze maar in het zuidoosten van Turkije gaan vechten,” voegde hij eraan toe.

De PKK is een gewapende terreurgroepering in Turkije. Ankara beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. Al tientallen jaren achtervolgen Turkse troepen de PKK binnen de grenzen van Irak, waar de groepering haar hoofdkwartier heeft.

Bombardementen

Op maandag bombardeerden Turkse gevechtsvliegtuigen de uitlopers van het Qandil-gebergte, waarbij een PKK-voertuig werd geraakt, aldus een plaatselijke functionaris.

Dinsdag stuurde Turkije meer dan 20 vliegtuigen zo’n 200 kilometer diep de Iraakse regio in.

De Iraakse regering heeft geklaagd dat Turkije haar soevereiniteit heeft geschonden.

Op een regionale topontmoeting in Bagdad op zaterdag kwamen de buurlanden bijeen om te praten over het verbeteren van de samenwerking en het beëindigen van buitenlandse inmenging in Irak.

Anad zei dat Irak en Turkije hebben afgesproken in de toekomst te zullen coördineren.

Bron: Twitter