Honderden terroristen van de PKK zijn actief geweest in Kirkuk. De centrale Iraakse regering is echter vastbesloten om haar grondgebied volledig vrij te maken van buitenlandse indringers, haalde de Iraakse ambassadeur Hisham Al-Alawi aan in Turkije.

Dit is uiteraard een zorg voor ons en voor de lokale bevolking. Onze regering wil ervoor zorgen dat de Iraakse veiligheidstroepen de hele provincie controleren en hun gezag kunnen uitoefenen. We willen geen buitenlandse troepen, inclusief de PKK, in Kirkuk of ergens anders,” zei Al-Alawi tegen Hürriyet Daily News.

De ambassadeur verwees naar een aantal berichtgevingen over de eerdere aanwezigheid van PKK-leden in de olierijke provincie Kirkuk, die recent in aanvaring is gekomen met Koerdische Regionale Overheid (KRG) en de centrale Iraakse regering.

De PKK-leden proberen hun aanwezigheid op verschillende manieren te demonstreren door onder meer de lokale bevolking te terroriseren,” zei al-Alawi.

De gezant refereerde ook naar de conflicten van 15 oktober tussen Iraakse veiligheidstroepen van de centrale regering en Peshmerga eenheden die onder leiding staan van de KRG-vicepresident Kosret Ali.

Al-Alawi verklaarde dat deze laatsten gesteund werden daar een aantal leden van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

Hurriyet