Turkije is het land met de hoogste tewerkstellingsgraad in Europa, aldus volgens de data van het Turkse Instituut voor Statistiek (TurkStat) en Eurostat, ingezameld door Anadolu Agency, voor de periode 2012-2016.

Het aantal werkende burgers steeg van 24,8 miljoen in 2012, naar 27,2 miljoen in 2016, aldus volgens de gegevens van TurkStat. Volgens TurkStat´s laatste rapport van maandag steeg de tewerkstellingsgraad, enkel in de maand juli van dit jaar, in Turkije met 1,1 miljoen. Dat bracht het aantal tewerkgestelden in juli 2017 naar 28,7 miljoen wat nogmaals een forste stijging betekende in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar.

Bouwsector doet het goed

De hoge tewerkstelling in de bouwsector had hier de grootste invloed op de forse stijging. De sector doet het onder andere goed door de verhoogde urbanisatiegraad in het land. Steeds meer mensen gaan op zoek naar werk en woonst in de grote steden van Turkije.

Daarnaast geniet Turkije ook het demografisch voordeel een van de hoogste graden aan jongeren te bezitten in Europa. De landen van de Europese Unie zorgden voor zo een 225,1 miljoen jobs in 2012. In 2016 steeg het aantal personen met een job naar 232,1 miljoen, aldus volgens gegevens van Eurostat.

Naast Turkije kende ook het V.K. en Duitsland een stijging in het aantal tewerkgestelden in de laatste 5 jaar.

De V.K. volgt Turkije op in de lijst met een stijging van een extra 2 miljoen tewerkgestelde personen tussen 2012 en 2016. Duitsland kende dan weer een stijging van 1,6 miljoen tewerkgestelden.

Minder goed

Sommige landen deden het ook heel wat minder goed. In landen als Roemenië, Griekenland, Finland en Zuid-Cyprus daalde het aantal tewerkgestelde personen in de laatste 5 jaar.

AA