Iraaks-Turkmeense politieke partijen hebben op zaterdag hun oppositie tegen het aankomende referendum over Koerdische regionale onafhankelijkheid herhaald. Ze riepen hun aanhangers aan om het referendum op 25 september te boycotten. 

Tijdens een persconferentie in de stad Kirkoek las Ershad Salihi, hoofd van het Iraaks-Turkmeens Front, een gezamenlijke verklaring ondertekend door de Kirkoekse Turkmeense partijen voor. In de verklaring uiten de partijen hun bezwaren tegen het geplande referendum. Ze dreigden ermee om de uitkomst van het referendum niet te erkennen. De partijen beschreven de aankomende verkiezingen als ‘een middel dat wordt gebruikt tegen de Turkmenen in de regio’, volgens de tekst van de verklaring. “Irak ondergaat nu een zeer kritieke periode”, verklaarde Salih.

Gezamelijke verklaring

Naast het Iraaks-Turkmeens Front werd de gezamenlijke verklaring ondertekend door de Turkemeneli Partij, de Turkmeense Gerechtheidspartij, de Turkmeense Vastberadenheidpartij, de Turkmeense Loyaliteitspartij, de Turkmeense Islamitische Uniepartij en de Turkmeense Nationalistische Gemeenschapspartij.

Geplande referendum

De Iraakse overheid echter verwerpt de geplande stembusgang omdat het de lopende strijd tegen Daesh, dat ondanks een resem recente verliezen nog steeds een significante aanwezigheid in Irak heeft, negatief kan beïnvloeden.  Bagdad gelooft ook dat het referendum de Irakese grondwet uit 2005 schendt en ‘geen politieke of economische baten voor de Koerden in de regio’ zou brengen.

Ook Turkije verwerpt het geplande referendum. Turkije meent dat de stabiliteit van de regio onlosmakelijk verbonden is met het handhaven van de eenheid en territoriale integriteit van Irak.

Anadolu Agency