De toetredingsgesprekken met Turkije stoppen zou een strategische vergissing door de Europese Unie zijn. Dat verklaarde de Griekse premier Alexis Tsipras op 10 september terwijl de scherpe woordenwisselingen tussen Berlijn en Ankara voortduren.

Tijdens een recent verkiezingsdebat spraken zowel Duits Bondskanselier Angela Merkel als haar sociaaldemocratische rivaal Martin Schulz zich uit om de toetredingsgesprekken met Turkije te stoppen.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen sinds de mislukte couppoging van vorig jaar. De relaties zijn verder afgebrokkeld na de aanhouding van verschillende Duitse burgers, waaronder Deniz Yücel, een correspondent voor de krant Die Welt.

Regionale macht

Tsipras echter zei dat “het eindigen van de toetredingsgesprekken een strategische vergissing zou zijn dat misschien enkel [President Recep Tayyip] Erdoğan zou bevoordelen”. Tsipras voegde eraan toe dat Turkije een belangrijke regionale macht is en geëngageerd moet blijven, maar riep Turkije ook op om het internationale recht te respecteren en provocaties te stoppen.

Onenigheid

Hoewel Griekenland en Turkije reeds lang moeilijke betrekkingen hebben gehad, zijn de relaties tussen Athene en Berlijn in recente jaren verslechterd door onenigheid over de modaliteiten van de Griekse internationale bail-outs. Duitsland blijft volhouden aan besparingen in uitgaven en belastingverhogingen en verwerpt enige aanzienlijke schuldverlichting.

Hurriyet