Afyonkarahisar verheugd met terugkeer godinnenbeeld

Het beeld van Kybele, dat naar Israël werd gesmokkeld nadat het in 1964 tijdens wegenwerken werd opgegraven in het Çavdarlı district van de westelijke provincie Afyonkarahisar, heeft voor grote euforie gezorgd nadat bekend raakte dat het zou worden teruggebracht naar Afyonkarahisar.

“De inwoners van de stad zijn erg blij met de terugkeer van het standbeeld. We kijken er naar uit,” zei Afyonkarahisar’s gouverneur Gökmen Çiçek.

De 1.700 jaar oude Anatolische moedergodin, die in beslag werd genomen toen een veilinghuis het in de VS probeerde te verkopen, werd met grote inspanningen van het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme en het ministerie van Buitenlandse Zaken gerepatrieerd naar haar vaderland.

Het beeld van Kybele, die een symbool van de vruchtbaarheid was, werd verplaatst naar een nieuw museum in Afyonkarahisar nadat het een tijdje was tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Istanbul.

De opgetogen Çiçek zei: “Afyonkarahisar is de thuisbasis van vele kostbare artefacten. Het beeld van Kybele, dat 60 jaar geleden uit onze stad werd gestolen, is prachtig, en veel van onze bewoners hebben het al gezien in de media. Na 60 jaar is het eindelijk terug is Turkse handen, mede dankzij de inspanningen van het ministerie van Cultuur en Toerisme. We zijn erg verheugd met de terugkeer van dit beeld.”

Op 15 december werd er een nieuwe aanbesteding gehouden voor het nieuwe archeologische museum dat in aanbouw is in Afyonkarahisar. Het museum, dat naar verwachting snel zal worden voltooid, zal veel historische artefacten herbergen.

Het Kybele beeld zal ook in dit museum worden tentoongesteld. Het nieuwe museum zal historische artefacten tentoonstellen die werden gevonden in de heuvels van Bolvadin, in de oude stad Apamia in Dinar en in de oude stad Amorium in Emirdağ.

Het Kybele beeld

Men denkt dat het beeld dateert uit de 3de eeuw na Christus. Volgens de inscripties en de typologische kenmerken is het afkomstig uit het Anatolische gebied. De Turkse autoriteiten zeiden dat het terugkeerproces van het standbeeld werd gestart nadat hun Israëlische tegenhangers contact hadden opgenomen met hen over de verkoop van het voorwerp.

Historici stellen dat Kybele een “moedergodin” van de vruchtbaarheid was die werd beschouwd als de maîtresse van de wilde natuur. De invloed van de godin was aanwezig in het Middellandse Zeegebied, vooral in Anatolië.

De leeuwen aan beide zijden van de Kybele, wijzen op de dominantie van de moedergodin over zowel de natuur als de dieren.

Volgens de inscripties werd het beeld aangeboden aan de 12 grote Griekse godheden als een offerande. Op het beeld is te lezen dat Hermeios’ zoon, Asclepiades uit Sideropolis, het votief standbeeld heeft opgericht voor de Twaalf Olympiërs.

Hurriyet

O.A.