Vluchten tussen Turkije en Nederland zijn sinds vandaag weer mogelijk. Turkije heeft besloten om Nederland te verwijderen van de lijst met landen waarmee alle vluchtverbindingen werden opgeschort, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wie in Turkije is geweest, moet bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

Het kabinet raadt overigens dringend af om naar het buitenland te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Buitenlandse reizen zijn een risico voor het verspreiden van het dodelijke coronavirus.

Bovendien kunnen landen plotseling maatregelen nemen, die aankomst of vertrek onmogelijk maken. Wie toch naar Turkije of een ander land op reis gaat, wordt geadviseerd om zich voor vertrek van de meeste actuele ontwikkelingen op de hoogte te stellen. In het buitenland moeten reizigers de aanwijzingen van de lokale overheid opvolgen.

Zondag

Turkije besloot zondag om vluchten vanuit Nederland te weren vanwege vanwege de nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken. Ook in Nederland zijn besmettingen met de nieuwe variant vastgesteld.

Reizigers uit Turkije moeten bij aankomst in Nederland wel tien dagen in quarantaine. Het kabinet raadt Nederlanders nog altijd aan om niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is.

Wie toch naar Turkije of een ander land reist, wordt geadviseerd rekening te houden met plotseling maatregelen die aankomst of vertrek onmogelijk maken.

Met ingang van 29 december 2020 – 00.01 uur – geldt voor alle passagiers, dus ook Nederlanders, de extra verplichting dat zij een recente negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te kunnen stappen.

Hugo de Jonge

Vanaf dinsdag 29 december moeten alle passagiers – dus ook Nederlanders – die vanuit het buitenland met een vliegtuig naar Nederland willen afreizen een negatieve pcr-testverklaring kunnen overleggen.

De test moet maximaal drie dagen voor aankomst (72 uur) zijn afgenomen. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij terugkomst in Nederland blijft het dringende advies voor een thuisquarantaine van tien dagen gelden. De negatieve test voor boarding vervangt deze quarantaine niet. In Nederland zullen bij aankomst ook nog steekproefsgewijs controles worden uitgevoerd.

De luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen vanuit een hoog risico gebied worden verplicht om passagiers vóór het boarden te controleren op het bezit zo’n testuitslag. Die moet maximaal 72 uur voor verwachte aankomst zijn afgenomen.

Bij terugkomst in Nederland geldt het dringende advies voor een thuisquarantaine van 10 dagen. De test voor boarding vervangt de quarantaine niet. Het kabinet heeft daar vandaag toe besloten.

Bron: BNM