‘Noem mij Robin Hood’, mysterieuze filantroop teruggekeerd naar Istanboel

Maanden nadat enveloppen vol geld werden achtergelaten aan de voordeur van mensen in nood, lijkt het erop dat de mysterieuze Robin Hood naar Istanboel is teruggekeerd. Interessant genoeg schijnt de man, of zijn vrienden, de naam te hebben aangenomen die in de media werd gebruikt. “Ik vroeg hem naar zijn naam, maar hij antwoordde ‘noem me maar Robin Hood’”, vertelde kruidenier Coskun Yilmaz dinsdag aan het persagentschap Demirören.

Afbeelding: Kruidenier Coskun Yilmaz vertelt hoe een mysterieuze vreemdeling de schulden van mensen afbetaalt

Volgens Yilmaz, die een kruidenierszaak uitbaat, heeft de man de schulden afbetaald van mensen uit twee wijken in het district Tuzla, in het Aziatische deel van de stad. Niet alleen zijn winkel werd bezocht, maar ook andere inwoners uit de wijken Sifa en Mimar Sinan kregen enveloppen vol cash. Het is niet bekend of deze mysterieuze filantroop, net als de legendarische vrijbuiter uit de Engelse folklore, de rijken bestolen heeft om het geld aan de armen te geven, maar wel is het duidelijk dat de man veel middelen en veel tijd heeft.

Başakşehir, Başak, Başakşehir/Istanboel, Turkije

Volgens de media, die zich baseerden op de verhalen van mensen uit de districten Basaksehir en Beyoglu, is het dezelfde man die daar maanden eerder met zijn vrienden rondtrok om mensen in nood anoniem te helpen. Toen kwam hij ’s nachts langs, terwijl hij nu op klaarlichte dag zijn rondes maakt. Wel opereert hij opnieuw in arbeiderswijken met vervallen woningen. “Iemand kwam langs en vroeg me naar mijn notitieboekje waar ik de namen noteer van iedereen die een schuld bij mij heeft. Daar stonden 4 mensen in met een grote schuld. Ik vertelde hem ook waar die mensen woonden. Nadat hij met hen gepraat had, kwam hij terug bij mij en loste hij hun schulden af. Ik kwam er ook achter dat hij die gezinnen zelf ook geld gegeven had”, aldus Yilmaz.

Dezelfde man bracht ook een bezoek aan Tuncay Yasar, een andere kruidenier uit de buurt. “Hij vertelde me dat hij de schulden kwam afbetalen van hen die het moeilijk hadden. Ik werk hier nu al 30 jaar, maar dit is de eerste keer dat ik iemand zoiets zie doen. Mijn klanten waren er heel blij mee en wilden hem ontmoeten, maar hij had me zijn naam niet gegeven. Hij zei me dat hij dit deed om de zegen van Allah te krijgen”, aldus Yasar.

Gömül Yasar komt ook uit die buurt. “Ik zag maandag 2 goed geklede mannen die enveloppen aan de buren gaven met elk 1.000 Turkse Lira erin. Ze gaven ook 50 lira aan een meisje dat voorbij kwam en deelden later ook biljetten van 50 lira uit aan de kinderen uit de buurt”, zegt ze.

https://www.youtube.com/watch?v=9WFs5pXKM0k

(Bron: Sabah)