Onderzoek gestart naar dood van voormalige Britse officier

Het kantoor van de gouverneur van Istanboel heeft bekend gemaakt dat er een uitgebreid onderzoek wordt gestart naar de dood van James Gustaf Edward Le Mesurier, een voormalige Britse inlichtingenofficier die ook medeoprichter was van de Syrische burgermilitie die bekend staat als de Witte Helmen.

Volgens een statement van dit kantoor werd eerder deze week het lichaam van de voormalige MI6-agent in het district Beyoglu gevonden door voorbijgangers die op weg waren naar het ochtendgebed in een moskee. De politie en medische hulpverleners arriveerden snel na de oproep ter plaatse, maar konden aanvankelijk niets vinden waaruit zijn identiteit bleek. Later werd duidelijk dat het om Le Mesurier ging. De politie gaat ervanuit dat de man stierf door een val vanop grote hoogte, maar het onderzoek loopt nog.

Volgens een statement van de vrouw van Le Mesurier, was haar echtgenoot recent begonnen met slaappillen en psychiatrische medicatie omdat hij last had van aanhoudende stress. Het incident had in de ochtend plaats, terwijl zij nog sliep. “Ik ben samen met mijn echtgenoot opgebleven tot 4 uur ’s nachts. Toen hebben we samen een slaappilletje genomen. Ik werd wakker zo rond 5u30 à 6 uur omdat er op onze deur werd geklopt. Ik merkte toen dat mijn man niet naast mij lag, maar toen ik door het raam naar buiten keek, zag ik hem beneden op straat liggen.”

De vrouw van Le Mesurier

Teveel veiligheid voor een hulporganisatie

Selman Arslan werkte in de buurt waar Le Mesurier woonde. Hij vertelde Hürriyet Daily dat er 20 tot 25 mensen in het gebouw werkten, ook mensen uit de buurt. “Voor een hulporganisatie waren er teveel veiligheidsmaatregelen, maar dankzij de mensen uit de buurt konden we met hen samenwerken en hen eten leveren. Binnen was er niemand die met ons praatte. Niemand wilde de deur opendoen zonder dat ze via de camera’s konden zien wie we waren. Er was dan nog een tweede deur, die alleen openging met de herkenning van vingerafdrukken”, aldus Arslan. “Ik wist niet dat hij getrouwd was. Ik zag hem altijd alleen.”

.dailymail.co.uk

Ook een ober van een café naast het kantoor merkte op dat er veel beveiliging is en dat het moeilijk is voor een buitenstaander om er binnen te geraken.

Firat Bulut is een gemeentearbeider die beweerde dat Le Mesurier een klant van hem was. Hij vertelde Milliyet Daily dat er soms ’s nachts lawaai gehoord kon worden. “Toen we rond 9 uur met ons werk begonnen, en we begonnen te onderzoeken wat er gebeurd was, ontdekten we dat er in het midden van de nacht dingen gebeurd waren. Hij was ook onze klant. Om 3 uur begon het lawaai en om 5u30 werd zijn lichaam gevonden. Mensen hoorden dat hij ruzie had met een vrouw”, aldus Bulut.

De Witte Helmen, een organisatie die officieel bekend staat als de Syrische burgerdefensie, zou verantwoordelijk zijn voor het redden van duizenden levens tijdens de Syrische burgeroorlog. De organisatie is actief in gebieden die door rebellen gecontroleerd worden en die jaren lang gebombardeerd werden door troepen van het Assad-regime en het Russische leger.

Maria Zakharova

Op 8 november beschuldigde Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, Le Mesurier ervan dat hij een spion was. “James Le Mesurier, de medeoprichter van de Witte Helmen werkte voorheen als agent bij de MI6, de Britse inlichtingendienst. Hij werd overal ter wereld ingezet: ook op de Balkan en in het Midden-Oosten. Tijdens zijn missie in Kosovo kwamen zijn connecties met terroristische groepen aan het licht”, aldus Sakharova.

Tom Tugendhat

Intussen liet Tom Tugendhat, voorzitter van de buitenlandcommissie in het Britse lagerhuis, weten dat hij zich ernstige zorgen maakt over de dood van de voormalige inlichtingenofficier in Istanboel. Dat deed hij een dag nadat het lichaam van Le Mesurier gevonden werd.

“Zijn heroïsche daden om de mensenrechten te verdedigen tijdens de Syrische burgeroorlogen hebben hem veel vijanden opgeleverd. Russische autoriteiten hebben hem vaak beschuldigd van het onderhouden van banden met terroristische organisaties”, zou Tugendhat gezegd hebben aan de Financial Times. Volgens British Daily zouden ook de Britten bij het onderzoek naar zijn dood betrokken moeten worden.

(Bron: Hürriyet)