Aslanbek Diretsov (39) (links)

De 28 jongeren die enkele dagen geleden werden gearresteerd in Bressoux, een deelgemeente van de Belgische stad Luik, na een ontspoorde vechtpartij zijn allemaal weer vrijgelaten.

Bij de veldslag werd een vader in zijn wagen aangevallen door Luikse jongeren met baseballbats en daarna doodgeschoten.

Volgens de vriendkring van slachtoffer Aslanbek Diretsov (39) probeerde hij het conflict tussen Koerdische en Tsjetsjeense jongeren juist te sussen.

Hallucinante videobeelden waren het, vrijdagavond door de relschoppers zelf gefilmd en op Twitter gezet.

Op klaarlichte dag liep een groep uitbundige jongeren door de straten van een woonwijk in Droixhe, een achterstandswijk in Luik met veel problemen.

Een van hen schoot met een kalasjnikov meerdere kogels in de lucht. Ze waren op jacht, zoveel leek helder.

Een ander filmpje op sociale media maakte dan weer duidelijk dat ze op weg waren naar een regelrechte veldslag.

Op die beelden was namelijk te zien hoe een auto in de val wordt gelokt en werd aangevallen door een groep jongeren.

Ze sloegen met baseballknuppels op de ruiten. De bestuurder leek even te kunnen ontkomen, maar reed op enkele geparkeerde wagens in.

De relschoppers haalden hem in en openden het vuur. “De Tsjetsjeense bestuurder is niet veel later overleden”, aldus Damien Leboutte magistraat bij het parket van Luik.

“Vriendelijke” man

De man in kwestie heet de 39-jarige Aslanbek Diretsov. Hij was vader van een gezin. Volgens de Tsjetsjeense gemeenschap gaat het om een zeer “sympathieke” en “vriendelijke” man.

Hij was volgens hen samen met een vriend naar Droixhe gereden om te bemiddelen tussen de Tsjetsjeense en Koerdische jongeren uit Verviers en Droixhe die al enkele dagen met elkaar in conflict lagen.

Aangevallen

Maar nog voor hij de kans kreeg om te bemiddelen zou hij volgens de Tsjetsjeense gemeenschap al zijn aangevallen.

Het parket verklaarde dit weekend niets over de precieze aanleiding van de dodelijke schietpartij.

Wel bevestigde de procureur meermaals dat het om een confrontatie ging tussen een Tsjetsjeense en Koerdische jongerenbende.

De feiten zouden het gevolg zijn van een eerdere incident, waarbij de jongeren elkaar te lijf gingen in een tankstation.

Na de vecht-en schietpartij vrijdag werden 28 personen opgepakt, maar zij werden in de loop van zondag allemaal terug vrijgelaten.

Dood van Aslanbek

Het onderzoek naar de dood van Aslanbek Diretsov loopt wel nog. Het parket, de onderzoeksrechter, een wetsdokter en een ballistisch expert gingen vrijdag ook ter plaatse.

Zowel in Luik als in Verviers werd zaterdag nog de hele dag gevreesd voor represailles. Die waren aangekondigd op sociale media, maar bleven uiteindelijk uit.

Bron: Belgische media