De huurprijzen van woningen in Istanbul zijn in januari met 97,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit een studie.

De prijs van huurwoningen bedroeg 44 Turkse lira per vierkante meter in de stad, waar bijna 16 miljoen mensen wonen, aldus het Centrum voor Economisch en Sociaal Onderzoek (BETAM) van de Bahçeşehir Universiteit, dat gegevens verzamelde van het online advertentieplatform sahibinden.com.

De jaarlijkse stijging van de huurprijzen in de stad was 13,1 punten hoger dan in december 2021.

De stijging van de huurprijzen was vorig jaar een van de meest besproken onderwerpen, vooral in Istanbul, waar tienduizenden studenten wonen.

In de lokale media verschenen verhalen over huisbazen die astronomische prijzen vroegen voor piepkleine studio’s in vrij slechte omstandigheden in alle wijken van de stad.

Deskundigen en vastgoedmakelaars legden een verband tussen de sterke stijging van de huurprijzen en de problemen met het huizenaanbod.

Ook de prijzen van te koop staande huizen in Istanbul stijgen. De huizenprijzen in de megastad stegen in december 2021 met 63 procent.

Ondanks de prijsstijging werden in Istanbul meer dan 39.000 woningen verkocht, tegen 32.000 in de vorige maand. In heel 2021 werden in de stad in totaal 276.000 huizen gekocht, tegen 265.000 in het jaar daarvoor.

Uit de BETAM-studie bleek ook dat de huurprijzen in het hele land op jaarbasis met 77,8 procent stegen.

De stijging in Ankara was 82 procent, terwijl het 62 procent was in İzmir, de derde grootste stad van Turkije aan de Egeïsche kust.

De hoogste jaarlijkse stijging van de huurprijzen werd genoteerd in de zuidwestelijke provincie Muğla met 108 procent, gevolgd door Istanbul en de populaire vakantiebestemming Antalya, aan de Middellandse Zeekust, met 92 procent.

Bron: Hürriyet