Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft het Westen bekritiseerd vanwege hun obsessie met veiligheid en hun benadering om de vluchtelingencrisis op te lossen. Tijdens een persconferentie op maandag na de G20-top in China zei Erdogan: “De obsessie van het Westen met veiligheid en hun racistische benadering van het vluchtelingen-probleem is een schande voor de hele mensheid”.

Hij riep op om op te houden om een onderscheid te maken tussen terreurgroepen en spoorde de internationale gemeenschap aan om ze allemaal te bestrijden. “We moeten de perceptie om een onderscheid te maken tussen terreurgroepen zoals Daesh, de PKK, de PYD/YPG en FETO afwijzen. We moeten ze uit principe allemaal bestrijden”, zei de president.

Jarablusoperatie

“Wij, ik als president en onze regering, zijn ten alle kosten vastberaden om dit probleem op te lossen. De Jarablusoperatie in Noord-Syrië is een uiting van die vastberadenheid”, voegde Erdogan er nog aan toe. De Campagne van Turkije in Noord-Syrië begon op 24 augustus volgens de regels van het internationaal recht en het recht op zelfverdediging, uitgedrukt in artikel 51 van het VN-charter. In minder dan 2 weken vanaf de start van operatie Eufraatschild, heeft het Vrije Syrisch Leger met de steun van de Turkse strijdkrachten een gebied van 600 vierkante meter bevrijd van Daesh- en PYD/PKK-terroristen.

Bevrijd van Daesh

“We zijn Jarablus binnengegaan met de Syrische gematigde oppositie en we hebben de stad bevrijd van Daesh. Er is geen Daesh meer in Jarablus, alle gebieden zijn gezuiverd. Nu zijn bijna alle inwoners van Jarablus, zo’n 100.000, teruggekeerd naar de stad.”, zei president Erdogan. “De operatie in Noord-Syrië is geen inbreuk op de Syrische territoriale integriteit; Jarablus is onze grens en helaas werden er vandaar uit maandenlang raketten afgevuurd op Turks grondgebied.

staak-het-vuren

President Erdogan kwam samen met president Putin en president Obama en stelde voor om een no-flyzone op te richten in Syrië. Hij onthulde ook dat Turkije bezig was met een staakt-het-vuren in Aleppo, dat hopelijk gematerialiseerd zal worden voor het Offerfeest. Over het lot van Bashar al-Assad zei Erdogan: “Het lijkt mij dat het verdedigen van de positie van moordenaar Assad een schande is voor de menselijkheid; tot op vandaag zijn er 600.000 mensen omgekomen tot nu toe”.

AA