Links: Frédéric Tissot

Een voormalige Franse diplomaat heeft toegegeven dat het Westen Masoud Barzani, president van de Koerdische Regionale Overheden (KRG), heeft misleid wat het onafhankelijkheidsreferendum betreft. Dit leidde tot een aanhoudende crisis en het uiteindelijk aftreden van Barzani, te midden van de verovering van Kirkuk door het Irakese leger.

In een gesprek met Habertürk, gaf de Franse consul-generaal van Erbil, Frederic Tissot, toe dat de Westerse landen Barzani hebben misleid met hun zogenaamde “steun voor het referendum.” Dit was eveneens president Erdoğan’s punt van kritiek na de publicatie van een foto met daarop Barzani en een groep westerse diplomaten.

Foto: Frédéric Tissot

President Erdoğan ging ervan uit dat Barzani door het Westen werd aangemoedigd en bekritiseerde hen omdat ze het referendum steunden, hetgeen gevolgen zou hebben voor de territoriale integriteit en stabiliteit van Irak in de regio.

Wij hebben hem misleid

“Ja, wij (het Westen) hebben hem misleid, kijk maar naar de gevolgen van de uitslag van het referendum voor het Koerdische volk,” zei Tissot. “Dit is voor mij geen eer meer, maar een schande,” voegde de Franse diplomaat toe.

Volgens de Fransman is het verlies van Kirkuk is een zeer grote tragedie voor het Koerdisch volk. Dit gebeurde voor het laatst in 1920.

Onmogelijk

“Nu is het nog erger daar het onmogelijk lijkt om Kirkuk ooit terug te winnen” haalde de Franse consul aan.

De diplomaat stelt voor dat Barzani zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel gaat zitten met de Iraakse premier Haidar Al-Abadi en benadrukt dat het ongepast zou zijn mocht Barzani’s zoon of neef de fakkel overnemen.

Grootste fout van Barzani

Volgens Tissot was het niet hebben van een schriftelijke overeenkomst met de Verenigde Staten tijdens het referendumproces, een van Barzani’s grootste fouten. Ook het negeren van het advies van VS om het referendum uit te stellen was een grote misstap.

Ondanks de vele waarschuwingen van Ankara, drong KRG-president Massoud Barzani er toch op aan om een referendum te houden.

Irak, Turkije, Iran, de VS en de Verenigde Naties hebben zich allemaal tegen het referendum uitgesproken daar ze van mening zijn dat het referendum de regio verder zal destabiliseren en de strijd tegen IS belemmeren.

Irak en Turkije hebben gezamenlijke militaire oefeningen gehouden aan de grens. Turkije heeft de KRG ook heeft gewaarschuwd voor sancties en verdere repercussies.

Sabah