Advocaten van president Recep Tayyip Erdoğan hebben aangifte gedaan tegen de woordvoerder van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Bülent Tezcan, nadat hij Erdoğan ‘een fascistische dictator’ noemde.

https://www.youtube.com/watch?v=QKOuWFlXe1A&ab_channel=TVGunesim

De officier van justitie van Ankara heeft op 31 oktober een aanklacht tegen Tezcan ingediend nadat Erdoğans advocaten aangifte deden.

“We hebben een officiële klacht ingediend bij het kantoor van de aanklager in Ankara  tegen Bülent Tezcan, vanwege het vergrijp van belediging van de president”, plaatste advocaat Hüseyin Aydın op 31 oktober op zijn Twitteraccount. De juridische actie volgde nadat Tezcan op 30 oktober Erdoğan een ‘fascistische dictator’ noemde, in een toespraak in de noordwestelijke provincie Tekirdağ.

Woordvoerder President

“Ik zeg hier op het Tekirdağplein dat Recep Tayyip Erdoğan een fascistische dictator is”, zei de woordvoerder van de CHP en haalde zich daarmee de woede van ambtenaren van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) op de hals. De presidentiële woordvoerder İbrahin Kalın reageerde via zijn officiële Twitteraccount dat er een rechtszaak zou volgen.

“De haatspeech van Bülent Tezcan is een schande voor de belangrijkste oppositiepartij. Het is geen voorbeeld van politiek, het is een voorbeeld van vijandigheid tegen de wil van het volk. De rechtsgang zal worden nagestreefd”, postte Kalın op 30 oktober.

Ernstige immortaliteit

Vice-premier Bekir Bozdağ beschreef Tezcans woorden als ‘immoreel’. “Het is een ernstige immoraliteit, vulgair en onbeleefd. Er is een sterk gevoel van vijandigheid daar. De enige fascistische partij in Turkije is de CHP”, zei Bozdağ op 30 oktober na een kabinetsvergadering.

Premier Yildirim

Ook premier Binali Yıldırım laakte Tezcan en bekritiseerde de belangrijkste oppositiepartij vanwege het ‘uitslaan van offensieve taal’ tegen de regerende partij.

“Een partijwoordvoerder heeft onfatsoenlijke woorden over onze president uitgesproken. Toen ik het hoorde, wist ik niet of deze persoon de woordvoerder van een partij is of een schreeuwlelijk”, zo richtte hij zich op 31 oktober in het parlement tot zijn partij.

“Sinds kort slaat de CHP een steeds slechtere toon aan en het wordt almaar ernstiger. We vragen ons af wat de reden is van dezelfde ongelukkige taal van de woordvoerder”, voegde Yıldırım eraan toe.

“Als ze op zoek zijn naar een dictator, dan kunnen ze beter naar hun eigen verleden en hun eigen tradities kijken”, zei hij.

Hurriyet