Het Turkse ministerie van Defensie heeft op 3 juni de opmerkingen van Murat Alan over de generaals van het Turkse leger scherp veroordeeld. Alan is hoofdredacteur van de krant Yeni Akit. Volgens het ministerie zijn de uitspraken “schadelijk voor de rechten en belangen van de natie”.

“Op 1 juni heeft een deelnemer aan een televisieprogramma destructieve taal gebruikt, op het randje van smaad. Hij probeerde de leidende generaals van de Turkse Gewapende Troepen (TAF) te beledigen. Zij doen hun plicht met de grootste ernst en toewijding. Het publiekelijk beledigen van deze mensen schaadt de rechten en belangen van onze nobele natie,” zo staat te lezen in het persbericht van het ministerie.

Hart van de Turkse natie

Het leger vormt het hart van de Turkse natie, aldus het persbericht.

Volgens het ministerie is het onvermijdelijk dat dit soort uitspraken de troepen en de gehele natie demoraliseren. En dat terwijl er volop succesrijke militaire operaties aan de gang zijn in binnen- en buitenland.

“We veroordelen deze ongepaste uitspraken over de eerbare troepen van de TAF scherp. Ze zijn buiten verhouding en bovendien onwettig,” zegt het ministerie nog.

Vergelijkt generaals met ezels

De veroordeling volgde een paar dagen na Alans opmerkingen. De hoofdredacteur vergeleek de generaals aan het hoofd van het Turkse leger met “ezels”. Hij zei dat ze geen andere keuze hebben dan te gehoorzamen aan president Recep Tayyip Erdoğan.

“Jullie generaals met epauletten, die zich niet gedroegen, staan nu aan de zijde van Erdoğan. Ze zullen Erdoğan steunen, of ze willen of niet,” zei Alan op 1 juni.

Ook Defensieminister Hulusi Akar hekelde Alans uitspraken, in dezelfde bewoordingen als het persbericht. Hij noemde de uitspraken van de hoofdredacteur “aanmatigend”.

“Vanuit sommige kringen probeert men onze solidariteit te ondermijnen. Niemand mag slecht spreken over het leger, haar hiërarchie, generaals, officieren of sergeanten. Deze mensen zullen zich moeten verantwoorden voor de wet,” zei Akar op 4 juni.

“Wij, het ministerie van Defensie en het leger, zullen alles blijven doen wat we moeten doen, binnen de marges die de wet voorziet. Deze mensen zullen leren om hun boekje niet meer te buiten te gaan. Ze zullen voor de rechter moeten verschijnen,” aldus de minister.

Fahrettin Altun, communicatieadviseur van de president, veroordeelde op zijn beurt Alans uitspraken. Hij noemde ze “storend”.

Volgens Altun is het “ongelukkig” dat president Erdoğan hierin betrokken wordt.

Ook Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), sprak zijn kritiek uit.

“Het is onaanvaardbaar dat iemand onze generaals beledigt en daarvoor de naam van mijnheer de president gebruikt. Wij verwerpen en veroordelen deze uitspraken van het eerste tot het laatste woord,” dixit Çelik.

Hürriyet

S.V.R. ✔