De historische stad Mardin, bekend om haar multiculturele erfgoed en stenen huizen, is een filmdecor op zich geworden door de toenemende interesse van producers en regisseurs

Met haar opvallende stenen herenhuizen, gegraveerd en geweven als haakwerk, was de historische en multiculturele zuidoostelijke provincie Mardin al het decor van vele films, tv-series, videoclips en documentaires.

Als een centrum van eclectische veelheid is Mardin een geliefde plek geworden voor regisseurs die films, tv-series en documentaires willen opnemen in de stad. Mardin herbergt talrijke historische sites die tot verschillende beschavingen behoren. Dankzij de grote interesse van filmregisseurs is het een natuurlijk filmdecor geworden.

In het verleden was Mardin de verblijfplaats van Soemeriërs, Acadiërs, Babyloniërs, Hittieten, Assyriërs, Urartiërs, Romeinen, Abbasieden, Seltsjoeken, de Ottomanen en vele anderen. Je vindt er het erfgoed van 25 beschavingen, wat haar grote bekendheid oplevert in de filmsector.

Foto: Google Maps

Alaaddin Aydın, gedeputeerde voor Cultuur en Toerisme van de provincie Mardin, benadrukte dat Mardin een plaatsje heeft veroverd in de kunstwereld en grote belangstelling geniet bij binnen- en buitenlandse producers. Aydın zei ook dat een groot aantal binnen- en buitenlandse producers toestemming gevraagd hebben om films en tv-series op te nemen in de stad.

Populaire series en films

Er zijn al een aantal succesvolle films en series opgenomen in Mardin. Een van de meest populaire was ‘Sıla’, een serie van de commerciële omroep ATV, die het verhaal vertelt van een jonge vrouw die opgroeide in Mardin, maar geadopteerd werd door een rijke familie uit de stad Istanbul.

Sıla werd voor het eerst uitgezonden in 2008 en werd al geëxporteerd naar 97 landen, waaronder de VS, Afghanistan, Argentinië, de Verenigde Arabische Emiraten, Cuba, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Letland, Venezuela en Mexico.

Sabah

S.V.R