Sami Kervancıoğlu toont droogijs, geproduceerd in de fabriek in Kahramanmaraş, Zuid-Turkije, 22 jan. 2021. (DHA FOTO)

Droogijs wordt al heel lang gebruikt om Kahramanmaraş-ijs te vervoeren, een van Turkije’s favoriete zoete lekkernijen.

Nu werkt hetzelfde bedrijf, dat miljoenen zomerse lekkernij heeft bezorgd aan de Turkse bevolking, om ervoor te zorgen dat de wereldbevolking haar coronavirusvaccins ongerept ontvangt.

LY Holding, een Turks-Duitse vennootschap, is verantwoordelijk voor de aanvoer van droogijs ten behoeve van het vervoer van het Pfizer-BioNtech-vaccin in Duitsland.

Het vaccin, een gezamenlijk project van de Turks-Duitse wetenschappers Uğur Şahin en Özlem Türeci, wordt met behulp van droogijs de wereld rondgestuurd.

Sami Kervancıoğlu, een partner van de Turkse familie die mede-eigenaar is van LY, runt een soortgelijke fabriek in de Turkse provincie Kahramanmaraş, de thuishaven van het beroemde dikke ijs.

“We kunnen dezelfde technologie in Turkije gebruiken voor het vervoer van vaccins,” zei Kervancıoğlu.

De meest bijzondere versie is toch wel maras dondurma. Dit komt uit de regio Kahramanmaras en bevat een grote hoeveelheid salep, waardoor het ijs zo dik is dat je het met mes en vork moet eten.

Droogijs, dat een temperatuur heeft van -78 graden Celsius, garandeert een veilig transport van vaccins die bij -70 graden Celsius moeten worden bewaard.

Kervancıoğlu heeft een fabriek voor droogijs opgericht in het district Pazarcık in Kahramanmaraş, samen met de Turkse partners van LY, die uit hetzelfde district afkomstig zijn.

Vloeibaar kooldioxidegas wordt in de faciliteit omgezet in droogijs, een product dat voornamelijk wordt gebruikt door de voedings- en medische sector. De faciliteit produceert dagelijks zo’n 6 ton.

“In Kahramanmaraş wordt droogijs vooral gebruikt voor de transport van onze bekende ijssoort aan andere Turkse steden. Droogijs zorgt ervoor dat het ijs tot 72 uur lang niet smelt.

Wij produceren hetzelfde product in Duitsland voor het vervoer van de vaccins. Als het Turkse ministerie van Volksgezondheid om hulp vraagt, kunnen wij droogijs leveren waar nodig,” zei hij vrijdag in een interview met Demirören News Agency (DHA).

Sabah