President Recep Tayyip Erdoğan hield afgelopen woensdag een persconferentie in Ankara met de Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed.

“Het Westen heeft de toestand van 14 miljoen mensen, geconfronteerd met hongersnood in Afrika, genegeerd. Turkije zal zijn steun blijven bieden aan mensen die proberen stand te houden in deze erbarmelijke toestanden. Minstens 14 miljoen mensen, vooral vrouwen en kinderen, lijden honger in Afrika”, zei de Turkse president.

Menselijke tragedies

“Veel ontwikkelde westerse landen spelen de struisvogel bij het zien van dergelijke menselijke tragedies. Turkije heeft hulp aangeboden voor de landen die hulp nodig hebben in tegenstelling tot diegenen die blind zijn voor zoveel mensen in armoede en hongersnood.”

Somalië

“Somalië heeft sinds de presidentsverkiezingen van 2011, een belangrijke periode van verandering meegemaakt”, aldus de Turkse president die tegelijkertijd ook aanmerkte dat het land op verschillende vlakken vooruitgang had geboekt.

Uitwisseling met Turkije

De Somalische president Mohamed ging verder en zei: “Turkije heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de wederopbouw van Somalië en we zullen steun blijven zoeken uit deze relatie. Dit is natuurlijk bevestigd dankzij de vruchtbare ontmoeting met Erdoğan en de diepgewortelde banden tussen de naties. Op dit moment hebben we veel afspraken gehad op verschillende gebieden, zoals samenwerking op het gebied van ontwikkeling en culturele uitwisseling”.

Zakelijke alliantie

De zakelijke alliantie tussen de twee landen kennen een positieve ontwikkeling. De relatie tussen handels- en bedrijfscirkels is ook gegroeid.

Bijna 900.000 mensen in Somalië zijn momenteel “in crisis- en noodsituaties”, terwijl bijna 2 miljoen Somaliërs last hebben van voedselonzekerheid, volgens de VN. Nog eens 1 miljoen zijn gevlucht naar de buurlanden. In januari zei het Wereldvoedselprogramma dat ongeveer 14 miljoen mensen in zuidelijk Afrika in hongersnood zaten, veroorzaakt door droogte.

Sabah