De Internationale Boksbond heeft het verzoek van Turkije aanvaard om de hoofddoek in de boksring toe te laten, dit verklaarde de voorzitter van de Turkse Boksbond vorige donderdag.

Tijdens een interview met de pers verklaarde Eyüp Gözgeç dat de Internationale Boksbond het Turkse verzoek van februari had ingewilligd.

Eyüp Gözgeç

Volgens de nieuwe beslissing, wordt van vrouwelijke boksers niet meer geëist dat zij hun hoofddoek afzetten tijdens de bekendmaking van de scores en de ceremonies na de wedstrijden.

Hoofddoek afzetten

De beslissing zal onmiddellijk in werking treden. In het verleden, moesten vrouwelijke boksers hun hoofddoek afzetten voor bokswedstrijden en moesten zij aanwezig zijn op de ceremonies zonder hun hoofddoek.

Verenigde Staten

De aankondiging werd gemaakt een week nadat de vrouwelijke bokser Amaiya Zafar, in de VS het recht won om tijdens de wedstrijden haar hoofddoek aan te houden.

Foto: Vrouwelijke bokser Amaiya Zafar

Gozgec liet ook horen dat vele sportvrouwen gelijkaardige hindernissen meemaken. “Er zijn veel moslimlanden binnen de Internationale Boksbond. Er zijn bovendien andere sportvrouwen die gelijkaardige problemen hebben. Deze beslissing is een voorbeeld voor ons en alle andere landen”, verklaarde hij.

Internationale dimensie

Gozgec, die ook lid is van de Raad van Bestuur van de Internationale Boksbond, verklaarde dat hij een voorstel zal richten naar de bond toe, om deze beslissing een internationale dimensie te geven.

AA