Turkije zal binnenkort beslissen of de doodstraf terug ingevoerd zal worden of niet, niet het Westen”, aldus de de Turkse President Erdogan.

“Het gebeuren van de herinvoering van de doodstraf staat ook op het agenda van de regering. Het is, ik, de President die de wet zal goedkeuren nadat het parlement hierover heeft beslist. Het is niet aan het Westen om hierover een beslissing uit te vaardigen, maar wel aan ons,” verklaarde Erdogan op de begrafenis-ceremonie van Muhammet Fatih Safitürk, de provincie gouverneur van de zuidoostelijke provincie van Mardin Derik, die vermoord werd in een terroristische aanval door de PKK op 11 november.

Toetreding Unie

Gedurende het overleggingen over de herinvoering van de doodstraf bracht de Europese Commissie een rapport uit, op 9 november, dat het verwerpen van de doodstraf een essentieel element is voor de toetreding tot de Unie. “Gezien de huidige belangstelling tot invoering van en wetsvoorstel in het parlement tot invoering van de doodstraf, houdt de EU voor, aan alle partijen betrokken, om het voorstel ondubbelzinnig te verwerpen aangezien de verwerping van de doodstraf een essentieel element is voor de toetreding tot de EU en de internationale afspraken waartoe Turkije zich heeft verbonden”, verklaarde het rapport.

Goedkeuring

Deze maand, verklaarde Binali Yildirim, de eerste minister, dat een “beperkte maatregel” opgemaakt kon worden in het herstel van de doodstraf, welke formeel verworpen werd in 2002, samengaand hiermee verklaarde President Recep Tayyip dat hij zo’n maartregel zou goedkeuren enkel en alleen indien het parlement voor zou stemmen.

Hurriyet