Het verbod op de hoofddoekendracht voor het vrouwelijk burgerpersoneel is opgeheven, volgens een ruling, die gepubliceerd werd in de Officiële Gazette van Turkije, equivalent van het Belgische Staatsblad, te vrijdag.

De ruling, een bindende interpretatie van een wet door de bevoegde administratieve overheid of het gerecht nvdr., houdt in dat vrouwen die werken onder de Turkse strijdkrachten, de Turkse gendarmerie en de Turkse kustwacht nu zullen vallen onder de ‘dresscode’ van andere staatsinstellingen. Dit heeft als resultaat dat deze vrouwen wel de mogelijkheid zullen krijgen om een hoofddoek te dragen gedurende hun dienst.

Baard is terug toegelaten

Het mannelijke burgerpersoneel mag vanaf heden ook hun baard laten staan en zijn niet meer verplicht een das de te dragen, in de zomermaanden, volgens de nieuwe regeling. Momenteel zijn er 30.000 leden van het burgerpersoneel die tewerkgesteld zijn onder het Turks leger.

Het AK-Partij beleid had in het verleden een gelijkaardig verbod opgeheven in universiteiten begin 2011, in de staatsinstellingen en in het parlement in 2013. Het verbod werd uitgevaardigd een 90 tal jaren geleden, als onderdeel van de Turkse seculiere Republiek in 1923.