Minder dan een jaar nadat de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) er voor het eerst in slaagde in het Turks parlement te komen, dreigen vijftig van haar 59 parlementariërs te worden vervolgd. De politieke partij die is voortgekomen uit de Koerdische beweging staat zwaar onder druk.

Vandaag stemt het Turks parlement voor de tweede keer in een week over een grondwetswijziging voor het opheffen van de onschendbaarheid van volksvertegenwoordigers. De wetswijziging, op voorstel van de regerende AKP, zou alle volksvertegenwoordigers raken tegen wie onderzoeksrapporten zijn opgesteld. Dat zijn alleen oppositieleden.

Dienaren van terreur

HDP-parlementariërs stellen zich volgens president Erdogan en AKP-politici op als dienaren van terreur en moeten daarom vervolgd worden. Met name uit toespraken die ze buiten het parlement houden, zou blijken dat de HDP de terreurorganisatie de PKK helpt en dat parlementsleden zouden aanzetten tot geweld.

Brussel eist dat Turkije de anti-terreurwet aanpast. Het is een van de resterende voorwaarden voor het opschorten van de visumplicht voor Turkse burgers die als toerist naar Europa willen. De Turkse regering weigert en beroept zich op de grote terreurdreiging in het land. Er worden voortdurend aanslagen gepleegd, zowel door leden van Daesh als door de terreurbeweging de PKK.

Verdeeld

Het Turkse parlement is zwaar verdeeld over het onderwerp. In de eerste stemronde op dinsdag waren 348 van de 550 parlementariërs voor de grondwetswijziging. Dat is genoeg om een referendum te organiseren over het voorstel, maar net niet genoeg om de wet meteen te wijzingen. De stemming was geheim.

De Standaard