De in de Verenigde staten verblijvende prediker Fethullah Gülen heeft zijn volgelingen de opdracht gegeven om na de coup van 15 juli 2016 Turkije te verlaten, vermomd als Syrische vluchtelingen, volgens de veiligheidsdiensten.

Het rapport daterend van 26 mei meldt dat Gülen dat order gaf aan groepen van imams, waarbij hij tegelijkertijd gedetailleerde vluchtroutes om Turkije te verlaten, aanwees.

Een “imam”  is gewoonlijk een publiek religieus werker maar binnen de Gülenistische organisatie worden de lokale leiders ook zo genoemd.

Volgens hetzelfde rapport, dat grotendeels gebaseerd is op de gedecodeerde geheime boodschappen, gebruikt door de coupplegers, kwam dat bevel van Gülen er onmiddellijk na de aanhouding van zo’n 1200 Gülenisten die betrokken waren bij de coup.

Mensensmokkelaars

De Gülenistische imams namen contact op met mensensmokkelaars die de FETÖ leden moesten helpen in hun ontsnappingen. Er werden valse groene paspoorten opgemaakt ter waarde van 5000 euro en het land verlaten kostte dan nog eens 5000 euro. De smokkelaars durfden evenwel verschillende tarieven hanteren.

Financiële steun

Eveneens volgens het rapport kregen de imams financiële steun voor hun ontsnapping wat bij lager geplaatste Gülenisten niet het geval was en dus tot spanningen leidde.

Dit was een essentieel probleem binnen de Gulenistische beweging. Zij die het geld niet hadden, konden dus niet vluchten en dat leidde tot spanningen. Deze laatste groep werd constant beloftes gedaan opdat ze, in de hoop ook te kunnen vluchten, niet zouden overgaan tot schuldbekentenissen over hun betrokkenheid bij de coup.

Hurriyet