Griekse kranten hebben een aantal complottheorieën naar voor geschoven over de dodelijke bosbranden van vorige week. Eén daarvan beschuldigt Turkije van sabotage.

De Griekse krant Eleftheri Ora, met hoofdkantoor in Athene, schreef op 31 juli dat “volgens Griekse regeringskringen een mogelijk scenario is dat Turkse spionnen met behulp van Russische technologie brand gesticht hebben in de Mati-regio. Dit omdat daar acht voormalige Turkse soldaten verblijven die door Ankara beschuldigd worden van poging tot staatsgreep.”

De krant voegde eraan toe dat het ook mogelijk is dat heel dit scenario in scène is gezet door de VS om Turkije te treffen, “omdat het op goede voet staat met Rusland”.

De Turkse soldaten waren in Griekenland aangekomen aan boord van een militaire helikopter, enkele uren na de verijdelde staatsgreep op 15 juli 2016.

In januari sprak het Griekse hooggerechtshof zich uit tegen hun uitlevering aan Turkije. Door een andere uitspraak van het hooggerechtshof kwamen ze vorige maand uiteindelijk vrij, wat voor een diplomatieke crisis tussen Athene en Ankara zorgde.

De Griekse krant Vradini schreef op 29 juli dat de verdachte soldaten vorige week geëvacueerd werden uit de militaire basis Agios Andreas, dicht bij de getroffen regio Mati.

De Griekse autoriteiten weigeren hun huidige verblijfplaats vrij te geven.

Buitenlandse mogendheden beschuldigd van ‘destabiliseren’ Griekenland

De dodelijkste bosbranden ooit in Griekenland begonnen een week geleden in de toeristische kuststreek, 30 kilometer ten oosten van Athene. Premier Tsipras kreeg veel kritiek van de oppositie voor de aanpak van het drama, waarbij ten minste 91 doden en een groot aantal gewonden vielen.

Andere complottheorieën die de Griekse kranten op 31 juli naar voor brachten, geven eveneens “buitenlandse mogendheden” de schuld van de bosbranden.

De krant Kontra News beweerde dat de bosbranden het resultaat waren van een “uitgewerkt plan om Griekenland te destabiliseren”.

De nieuwswebsite Attikanea stelde dan weer dat de NASA het vuur zou hebben aangestoken door gebruik te maken van hun ‘laserbeamingsatellieten’, terwijl Megas Filippos, een andere website schreef dat “de Amerikanen hun DEW-straalwapens gebruikt hebben tegen Griekenland”.

Andere complottheorieën schuiven de schuld in de schoenen van “de familie Rothschild die Griekenland wilde platbranden”.

Eerder had een Griekse geestelijke beweerd dat de bosbranden een straf van God waren, “omdat Tsipras een ahteïst is.”

Hürriyet

S.V.R.