Kyriakos Mitsotakis

Eerder deze week zei Grieks premier Kyriakos Mitsotakis dat Turken die recht hebben op asiel in Griekenland mogen blijven, maar dat wie geen asiel krijgt, terug moet naar Turkije.

Vlak voor zijn ontmoeting met Frans president Emmanuel Macron liet Mitsotakis aan het Franse dagblad Le Figaro weten dat Griekenland de nationale regels voor asielaanvragen zal veranderen en dat de procedure tussen de aanvraag en de beslissing daarover versneld wordt. Hij wees ook op het belang van Turkije als een NAVO-bondgenoot en een buurland.

Samenwerken met Erdoğan

Hij zei ook dat Griekenland graag wil samenwerken met Turks president Recep Tayyip Erdoğan om gezamenlijke kwesties, zoals het migratievraagstuk, aan te pakken. Hij vindt ook dat de lidstaten van de Europese unie een gezamenlijk beleid rond migratie moeten uitwerken.

Volgens Turkse autoriteiten waren in 2018 Duitsland en Griekenland de EU-lidstaten waar de meeste vermoedelijke aanhangers van FETÖ asiel aanvroegen na hun mislukte staatsgreep in Turkije.

FETÖ, met haar leider Fethullah Gülen, die in de VS woont, was verantwoordelijk voor die mislukte staatsgreep op 15 juli 2016, waarbij 251 doden en bijna 2200 gewonden te betreuren waren.

Ankara beschuldigt FETÖ ervan een langlopende campagne te hebben opgezet om de Turkse staat omver te werpen door te infiltreren in Turkse instellingen als leger, politie en justitie.

Hürriyet