Nikos Anastasiades

Volgens Griekse media heeft Grieks-Cypriotisch president Nikos Anastasiades een aandeel van de opbrengsten van natuurlijke hulpbronnen uit de Oostelijke Middellandse zee aangeboden aan zijn Turks-Cypriotische collega Mustafa Akıncı.

Mustafa Akıncı en Nikos Anastasiades

Het aanbod is niet officieel. Oorspronkelijk deed Anastasiades op 9 augustus het mondelinge aanbod aan Akıncı om Turks-Cyprus een aandeel van 30% te geven in een energiefonds dat in 2022 opgericht zal worden. In ruil zouden Turkije en Turks Cyprus dan akkoord moeten gaan met een compromis over een exclusieve economische zone.

Enkele dagen later mailde Anastasiades het aanbod ook. Akıncı heeft het bod wel afgewezen omdat de Turkse kant niet betrokken zal worden bij de boringen en het beheer van de energie rond het eiland. Deze maand zouden de twee leiders elkaar nog ontmoeten.

Turkije vecht geregeld het unilaterale recht van Grieks Cyprus aan om boringen uit te voeren in de Oostelijke Middellandse Zee omdat Turks Cyprus evenveel recht heeft op de grondstoffen in het gebied. Het Griekse deel wees recent nog een Turks-Cypriotisch aanbod af om samen te werken bij de zoektocht naar fossiele brandstoffen en om te delen in de winsten daarvan. Ondertussen stuurde Ankara twee boorvaartuigen om naar gas te zoeken in de wateren rond het verdeelde eiland. Daarom beschuldigen Griekenland, Grieks Cyprus en de EU Turkije ervan de veiligheid in het gebied te ondermijnen.

Hürriyet