Volgens een onderzoek van Bianet waarbij werd gekeken naar artikels uit verschillende Turkse lokale en nationale dagbladen, nieuwswebsites en persbureaus, werden in augustus 40 vrouwen vermoord een man, net als 6 mannen die er toevallig bij waren.

http://bianet.org

In augustus gebruikten mannen geweld tegen 89 vrouwen, werden 6 vrouwen verkracht en 42 in de prostitutie gedwongen. Ook werden er minstens 19 kinderen seksueel misbruikt door een man, en werden 14 vrouwen lastig gevallen.

Eerste 8 maanden van dit jaar

In de eerste 8 maanden van dit jaar vermoordden mannen minstens 224 vrouwen, verkrachtten ze 37 vrouwen, randden er 152 aan, dwongen er 367 in de prostitutie en misbruikten 158 kinderen. 

In dezelfde periode vorig jaar ging het om minstens 160 moorden op vrouwen en 8 op kinderen, 46 verkrachtingen, 140 aanrandingen, 351 gevallen van gedwongen prostitutie, 260 gevallen van seksueel misbruik bij jonge meisjes en 280 andere gevallen waarbij vrouwen gewond geraakten.

Vrouwen die in de maand augustus werden vermoord

Moord

9 augustus 2019

Volgens onderzoek van Bianet waarbij werd gekeken naar artikels uit verschillende Turkse lokale en nationale dagbladen, nieuwswebsites en persbureaus, werden in augustus 40 vrouwen vermoord door een man, net als 6 mannen die er toevallig bij waren.

In augustus vorig jaar ging het om 20 moorden op een vrouw.

Van de vermoorde vrouwen stierf 12% omdat ze hun relatie wilden beëindigen. Vier vrouwen werden vermoord omdat ze weg wilden of zich niet met hun man wilden verzoenen. Twee vrouwen werden uit jaloezie vermoord.

47% (minstens 19 vrouwen) werd door een (ex)-echtgenoot vermoord. Bij 6 gevallen was het niet duidelijk waar de moord gepleegd werd.

Gerechtelijk onderzoek

1 Vrouw werd door meerdere daders vermoord. In drie gevallen doodde een man meerdere vrouwen. Minstens 19 daders werden gearresteerd en 12 mannen werden ook veroordeeld. 7 Mannen pleegden zelfmoord en volgens de pers konden 2 daders ontsnappen.

Moorden en ander geweld op kinderen

30 augustus 2019

Volgens onderzoek van Bianet waren er in de provincies Kayseri, Antalya en Istanbul 3 vaders die geweld gebruikten tegen hun kinderen. In zowel Denizli als Çanakkale (zie bovenstaande artikel) was er een man die meisjes probeerde mee te lokken op straat.

In Samsun werd 1 meisje ontvoerd en in Ankara was er een man die verwikkeld was in een echtscheiding en daardoor zijn twee dochters ontvoerde. In Bursa randde een man zijn dochter aan en in Eskişehir sloeg een vader zijn twee kinderen. In Diyarbakır werd een kind tot een wanhoopsdaad gedreven. Nog in Bursa was er volgens de pers een (verdacht overlijden). In Kayseri sprongen 2 kinderen van een gebouw waaraan gewerkt werd, en ook dat was volgens de pers een (verdachte zelfmoordpoging).

29 augustus 2019

Nog in Denizli doodde een 17-jarige jongen een 15-jarig meisje. De jongen werd direct aangehouden. In dezelfde provincie zijn er ook 2 meisjes van wie al een hele tijd niets meer vernomen werd.

Gerechtelijk onderzoek

De vader in Kayseri werd niet vervolgd. De vader in Istanboel kreeg een contactverbod. De kinderlokker uit Denizli werd onmiddellijk gearresteerd. Het ontvoerde meisje in Samsun is nog niet gevonden. De man uit Ankara die zijn dochters ontvoerde wordt op dit moment gezocht. De jongen die een meisje vermoordde in Denizli werd opgesloten en de vader die zijn dochter aanrandde in Bursa is vrijgelaten.

Verkrachtingen

23 augsutus 2019

Volgens onderzoek van Bianet waarbij werd gekeken naar artikels uit verschillende Turkse lokale en nationale dagbladen, nieuwswebsites en persbureaus, werden 6 vrouwen verkracht vorige maand, tegenover 4 in augustus vorig jaar. Een van de verkrachtingen vorige maand was van een vrouw met een mentale beperking.

Gerechtelijk onderzoek

Van de 7 daders werden er 6 gearresteerd en 1 opgesloten.

Gedwongen prostitutie

31 augustus 2019

Vorige maand dwongen mannen 42 vrouwen in de prostitutie, tegenover 13 in augustus vorig jaar.

35 van deze vrouwen hebben niet de Turkse nationaliteit. In enkele gevallen werden vrouwen tot prostitutie gedwongen onder dreiging van een vuurwapen.

Misbruik van kinderen

25 augustus 2019

Vorige maand werden 19 kinderen, ook jongens, misbruikt door een man. In augustus vorig jaar waren dat er 29.

13 kinderen kenden de man die hen misbruikte niet. Drie meisjes werden door een vriend, en twee door een buurman misbruikt. Een jongen werd misbruikt door de gerant van een supermarkt waar hij boodschappen kwam doen.

Gerechtelijk onderzoek

Elf daders werden gearresteerd. Vijf daarvan werden opgesloten. Twee werden voor de rechter gebracht en 1 man zou ontsnapt zijn.

Ander geweld en verwondingen

Vorige maand (augustus) waren er 89 andere gevallen van geweld tegen vrouwen. In augustus vorig jaar waren dat er 32.

In minstens 3 gevallen stak een man het huis van een vrouw in brand. Zes vrouwen werden met de dood bedreigd of er werd gedreigd met geweld of om lasterlijke foto’s op sociale media te zetten.

Bianet