Foto: de Griekse minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos

De commissie van het Griekse parlement heeft de aankoop goedgekeurd van drie MQ-9 onbemande luchtvaartuigen (UAV) en de Amerikaanse AAV-7 gepantserde amfibievoertuigen die 691 miljoen euro (703 miljoen dollar) zullen kosten.

Het vliegbereik van de in de VS geproduceerde MQ-9 UAV’s is 1.850 kilometer, ze kunnen 27 uur in de lucht blijven en tot 15 kilometer hoog vliegen en ze zullen de Egeïsche Zee en het oostelijke deel van de Middellandse Zee constant in de gaten houden, aldus Griekse ambtenaren.

De AAV-7 pantservoertuigen zullen naar Griekenland worden verscheept nadat hun onderhoud in de VS is voltooid.

Deze voertuigen, die naar verluidt een bereik hebben tot 37 kilometer, kunnen tot 25 mariniers vervoeren en landen op de kust voordat het schip de kust nadert.

Frankrijk

Hoewel Griekenland onlangs zes Rafale gevechtsvliegtuigen van Frankrijk heeft ontvangen, heeft de aankoop van deze vliegtuigen zijn bezorgdheid over de UAV’s en bewapende drones van Turkije niet weggenomen, aldus de Griekse media.

In het kader van deze inspanningen heeft de Griekse minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos tijdens een bezoek dat hij op 20 januari aan Israël bracht, de mogelijkheden onderzocht om van dit land anti-drone technologieën te verwerven, zo meldde de Griekse krant To Vima vorig jaar.

Duitsland

Bovendien overweegt het Griekse Ministerie van Buitenlandse Zaken diplomatieke druk uit te oefenen op Duitsland opdat dit land zou stoppen met de verkoop van bepaalde onderdelen die worden gebruikt bij de productie van Turkse drones, aldus de krant.

De goedkope Bayraktar TB2 drones zijn in staat om drie tot vier vluchten per dag uit te voeren op lage, gemiddelde en grote hoogte, waarbij ze de bewegingen van de Griekse marineschepen en de verdedigingswerken op de Griekse eilanden observeren, aldus de functionarissen.

Bron: Hürriyet