Griekenland onder vuur voor illegale deportatie migranten

Turkije werkt nog steeds hard om de migratiestroom richting Europa tegen te houden, zoals bepaald in een akkoord van 2016. Terreinwerkers van niet-gouvernementele organisaties beschuldigen Griekenland er dan weer van dat het migranten op een illegale manier terugstuurt naar de Turkse kust.

Inwoners van de streek rond de rivier de Maritsa zijn niet tevreden met de agressieve manier van werken van de Griekse overheid in de regio. Dat schrijft de Turkse Deutsche Welle (DW).

“Iedereen weet dat er voertuigen rondrijden die niet van de politie zijn. En de inwoners weten dat die voertuigen gebruikt worden om vluchtelingen illegaal te deporteren,” zegt een lokale café-uitbater.

Griekenland onder vuur voor illegale deportatie migranten

Een aantal illegaal teruggestuurde migranten verklaarde dat de Griekse politie hen heeft gemarteld en hun bezittingen heeft afgenomen.

“Ik werd twee keer opgepakt door de Turkse politie. De derde keer was het de Griekse politie die me oppakte. Ze tuigden me af en stuurden me terug naar Turkije,” zegt een Afghaanse migrant die ondertussen in Thessaloniki woont. Hij is er na vier pogingen in geslaagd om de grens over te steken.

Der Spiegel heeft beelden van veiligheidscamera’s gepubliceerd, waarop een paar gemaskerde mannen te zien zijn die ervan beschuldigd worden dat ze migranten illegaal terugsturen naar Turkije. Deze beelden moeten dienen als bewijsmateriaal voor de gevallen van illegale deportatie in Griekenland.

Na aankomst in Griekenland

Selma Mesic van een lokale ngo die vluchtelingen helpt in Thessaloniki bevestigt dit. Kort na hun aankomst in Griekenland worden de vluchtelingen door de politie naar opvangcentra gevoerd, waar 60 tot 100 mensen worden vastgehouden. De ploeg van Mesic registreert een record aantal illegale deportaties. “De politie neemt hen mee naar de oever van de rivier. Daar wacht een aantal gemaskerde mannen hen op, die hen in een boot mee de rivier op nemen en en hen verder aan hun lot overlaten.”

We horen een gelijkaardig verhaal bij twee Marokkaanse vluchtelingen. “Met een groepje van drie slaagden we erin om de rivier over te steken. Maar een Griekse politieagent viel één van ons aan. Hij bond zijn armen en benen vast met plastic touwen en gooide hem zo in de rivier. We weten niet of hij nu nog in leven is. Wij werden teruggestuurd naar Turkije.”

Geen commentaar Griekse politie 

De Griekse politie heeft nog geen commentaar gegeven op de zaak.

Volgens Mesic is het onwaarschijnlijk dat de vluchtelingen deze verhalen uitvinden, alhoewel er nog geen officiële bevestiging is gekomen van de Griekse autoriteiten. “Verschillende onafhankelijke en EU-instanties hebben hierover informatie verzameld. Al deze instanties vinden de verhalen vrij geloofwaardig. Verschillende mensen uit verschillende landen zeggen dat hun hetzelfde is overkomen op verschillende momenten,” aldus Mesic.

Een populair transitland voor migranten 

Turkije heeft lands- en zeegrenzen met Bulgarije en Griekenland, en is daardoor een populair transitland voor migranten die in Europa proberen te geraken om er een nieuw leven op te bouwen. Jaarlijks komen duizenden mensen toe in Turkije, op de vlucht hetzij voor armoede, hetzij voor conflicten. Vervolgens wagen ze hun kans om de oversteek naar Europa te maken.

Illegale migratie indijken

In 2016 tekenden Turkije en de EU een akkoord om de illegale migratie langs de gevaarlijke route over de Egeïsche Zee, tussen Griekenland en Turkije, in te dijken. De overeenkomst houdt in dat Griekenland de migranten die aankomen op de Egeïsche eilanden, komende van de nabijgelegen Turkse kust, terugstuurt naar Turkije. In ruil daarvoor nemen alle EU-landen een aantal Syrische migranten op. Daarnaast kwamen er intensievere controles op mensensmokkel en meer patrouilles op zee. Als gevolg daarvan is het aantal migranten dat illegaal oversteekt significant verminderd.

De Turkse autoriteiten zeggen dat ze de meeste opgepakte migranten terugsturen naar hun land van herkomst, met uitzondering van de Syriërs. Die worden teruggestuurd naar de Turkse stad waar ze oorspronkelijk geregistreerd werden als vluchteling.

Bron: Sabah

S.V.R.