“Griekenland is klaar voor onderhandelingen over maritieme grenzen met Turkije”

Athene en Ankara kunnen blij International Gerechtshof aankloppen als ze geen akkoord bereiken, zegt Grieks premier

Grieks premier Kyriakos Mitsotakis heeft donderdag gezegd dat zijn land bereid is om te onderhandelen over de afbakening van de territoriale wateren met Turkije.

“Griekenland staat steeds open voor een dialoog met Turkije over de afbakening van de territoriale wateren,” zei Mitsotakis op een economisch forum in de hoofdstad Athene.

“We kunnen [er] openlijk [over] onderhandelen. En als we niet tot een akkoord komen, is er altijd de mogelijkheid om het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in te schakelen. Maar dat moet altijd met absoluut respect voor het internationaal recht gebeuren.”

Dit is geen tijdperk van piratendiplomatie; zulke denkbeelden behoren tot vroegere eeuwen, aldus Mitsotakis.

Hij wees erop dat de relaties tussen Athene en Ankara “complex” zijn. Volgens hem zijn de maritieme afbakeningsakkoorden, die Turkije heeft gesloten met Libië, “ongeldig.”

In november tekenden Turkije en Libië een memorandum over de jurisdictie in de gebieden van de Middellandse Zee die tussen beide landen liggen.

Het pact stelt duidelijk de rechten van Turkije in de oostelijke Middellandse Zee, tegenover de eenzijdige boringen van Grieks-Cyprus. Er wordt gestipuleerd dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) ook rechten heeft op de hulpbronnen in dat gebied.

Mitsotakis verdedigde bovendien een akkoord dat zijn land dinsdag tekende met Italië en benadrukte dat het geldig is. Bedoeling daarvan is om een exclusieve economische zone (EEZ) te creëren tussen beide landen.

“Als Turkije probeert onze soevereine rechten te schenden, zal niet alleen Griekenland, maar ook Europa, hen van antwoord dienen.”

Hij zei dat hij dat niet graag zou zien gebeuren, maar “als het gebeurt, zal het ernstige gevolgen hebben.”

Turkije beschermt de TRNC en heeft steeds geprotesteerd tegen de eenzijdige boringen van Grieks-Cyprus in de oostelijke Middellandse Zee.

In 1974 heeft Griekenland geprobeerd met een staatsgreep Cyprus te annexeren. Daarop is Ankara moeten tussenkomen. In 1983 werd dan de TRNC gesticht.

In de decennia daarna werden verschillende pogingen ondernomen om het probleem-Cyprus op te lossen, die echter allemaal op niets uitliepen. De laatste onderhandelingsronde met de beschermingsmachten, Turkije, Griekenland en het VK, vond plaats in 2017 in Zwitserland, maar ook daar werd geen vooruitgang geboekt.

Bron: AA

S.V.R.