Twee Turkse jongeren ontdekten een achterpoortje op de sociale netwerksite Instagram, waardoor ze toegang kregen tot de certificaten van beroemdheden met een geverifieerd account.

Het tweetal gaf dat aan bij Instagram, die hen daarvoor wilde belonen, maar de jongens waren niet tevreden met de beloning.

Hüseyin Çoban is 20 jaar en woont in Istanboel. Op zeker moment ging hij naar de instellingen van zijn Instagram-account en probeerde hij zijn account te laten verifiëren, zodat hij een blauwe badge naast zijn naam zou krijgen.

Instagram wees zijn aanvraag echter af. Om toch maar de badge te kunnen krijgen, net zoals veel beroemdheden, haalde hij zijn 17-jarige vriend Arda Kılıç erbij. Die was zo nieuwsgierig naar hoe de software van Instagram werkt, dat hij er zich mee bezig ging houden.

Hij slaagde er zo in om aan de identiteitskaartnummers van mensen met een geverifieerd account te geraken. De 2 meldden dit veiligheidslek via e-mail aan Instagram. Een team van het sociale netwerk bedankte hen, en beloonde hen met 750 dollar, wat de jongens te weinig vonden.

Volgens de jongens zal Instagram het veiligheidslek bij de volgende update dichten. Zolang dat niet gebeurt, kunnen kwaadwilligen dit lek misbruiken.

“We vinden de beloning te weinig”, benadrukt Kılıç teleurgesteld. “We hadden onze bevindingen kunnen verkopen, maar hebben dat niet gedaan.”

Volgens Omnicore, een bedrijf dat zich bezig houdt met direct marketing, haalde Instagram vorig jaar zo’n 20 miljard dollar aan advertentie-inkomsten binnen.  In 2018 was het bedrijf zo’n 100 miljard dollar waard.

K.L.

(Bron: Hürriyet)