Foto: De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar overlegt met zijn collega's

Het Turkse leger is een nieuw offensief, Operatie Tijgerklauw (Pençe-Kaplan), begonnen tegen terreurorganisatie PKK in het noorden van Irak. Dat heeft het ministerie van Defensie in Ankara bekendgemaakt, meldt Anadolu Ajansi.

Aanleiding voor de aanval zijn volgens Turkije hevige beschietingen door terreurorganisaties waaronder de terroristische PKK.

Bij de operatie in provincie Dohuk in Irak worden onder meer gevechtsvliegtuigen en bewapende drones ingezet, liet Defensie weten. Ook worden grondtroepen ingezet, al is niet bekend hoeveel.

Maandagvoormiddag al voerde Turkije zware aanvallen uit in Noord-Irak. Die operatie, ‘Adelaarsklauw’, was onder meer gericht tegen doelwitten in het Kandil-gebergte, in de buurt van de Iraanse grens, en in Sinjar.

Ankara beschuldigt de PKK van intimidatie en pogingen om militaire buitenposten onder vuur te nemen. Turkije zwoer daarop de PKK en andere terreurgroepen aan te vallen, al specificeerde Turkije die laatste niet verder.

Het is de eerste keer dat het land tegelijkertijd overgaat op een lucht- en grondoffensief op Iraakse bodem, meldt persbureau AP.

Zondagnacht en maandag begon het Turkse leger al met luchtaanvallen op doelen in de Kandil-bergen in Noord-Irak.

Volgens het Turkse leger werden 81 verschillende doelwitten aangevallen. Die aanvallen waren volgens Turkije gericht op schuilplaatsen van de terreurbeweging PKK.

Bron: AA, NC